Ankara'daki özengen (amatör) müzik eğitimi veren kurumların eğitim anlayışları ve yönetim biçimleri üzerine genel bir inceleme
An investigation about the education perception and management models of the amateur music education supplying institutions in Ankara
- Tez No: 279787
- Danışmanlar: PROF. NEVHİZ ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Özengen müzik eğitimi, eğitim anlayışları, yönetim biçimleri, yönetici, öğrenci, amateur music educationi education perception, management model, administrator, student
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma ile Ankara'daki özengen (amatör) müzik eğitimi veren kurumların eğitim anlayışları ve yönetim biçimleri incelenmiştir.Araştırma süresinde amatör müzik eğitimi veren kurumların eğitim anlayışlarını ve yönetim biçimlerini belirlemeye yönelik değerlendirmelerle durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Amatör müzik eğitimi veren kurumların yöneticileri ve bu kurumlarda ders alan öğrencilerin, kurum hakkında farklı fikirlerinin olduğu düşünülerek, görüşler arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurum yöneticilerine ve öğrencilere farklı anketler uygulanmıştır.Bu araştırmanın verileri nicel araştırma teknikleri ile toplanmış, bu verilerin elde edilmesinde ise belgesel tarama ve anket uygulaması yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) paket programından yararlanılmıştır.Araştırmanın evrenini; Ankara'daki özengen müzik eğitimi veren kurumlar, örneklemini; Ankara'daki özengen (amatör) müzik eğitimi veren 10 kurum oluşturmaktadır.Bulgular, özengen müzik eğitimi veren kurumlarda ortak bir eğitim anlayışı ve öğretim programı olmadığı yönünde tespit edilmiştir. Ortak bir öğretim programı ve eğitim anlayışı olsa bile denetimler sadece yönetim tarafından zaman zaman yapılmaktadır. Yönetim kurumlarda çalışacak kişileri genellikle mesleki deneyimlerine bakarak almaktadırlar. Fakat bu kurumların ticari kaygı taşımasından dolayı mesleğinde etkin olmayan lisans öğrencileri de bu kurumlarda öğretmenlik yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
By this research, the education perception and management models of the amateur music education supplying institutions in Ankara, have been analyzed.In the duration of the research, in order to maintain the evaluation types of the education perception and management models of the amateur music education supplying institutions situation determination has been tried to be done. By thinking that amateur music education supplying institutions? administrators? and the students in the institutions having different ideas about the institutions, different surveys have been conducted to the institutions? managers and students to see whether differentiation between the views or not.The data of the project has been collected by quantitative research techniques. In order to get these data data scanning and survey practice have been done. In order to analyze quantitative data SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) programme has been used.The general concept of the research is amateur music education supplying institutions in Ankara, the special concept of the research is 10 amateur music education supplying institutions in Ankara.The findings have determined that amateur music education supplying institutions do not have common education perception and teaching programme. Even if there are common teaching programme and education perception, controls have been done only by the administration sometimes. Administration maintains the people that will work in their institutions generally depending on the people?s working experience. However, because of these institutions? having economical concerns, the licenced students who are not active in their jobs work as a teacher in these institutions.