Sivil toplum kuruluşlarının kurumsal itibar yönetimi sürecinde halkla ilişkiler uygulamalarının rolü
The role of the public relations practices in corporate reputation management process of non-governmental organizations
- Tez No: 279802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE EDİZLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Kurumsal İtibar ve Yönetimi, Kurum-Paydaş İlişkileri, Mükemmel Halkla İlişkiler Değişkenleri, Civil Society, Non-Governmental Organizations, Corporate Reputation and Management, Organization-Stakeholder Relations, Excellent Public Relations Principles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
İtibar olgusu diğer örgütlenme biçimlerinde olduğu gibi STK'lar için de son derece önemlidir ve etkin bir şekilde yönetilmelidir. Halkla ilişkiler, genellikle itibar yönetiminde en uygun enstrüman olarak düşünülse de halkla ilişkilerin genel olarak itibar ve yönetimi sürecindeki rolüne ilişkin literatürde az sayıda çalışma bulunmakta, bu çalışmaların çoğu konuyu daha çok işletmeler bağlamında ele almakta ve halkla ilişkilerin itibar üzerindeki etkisini uygulanan programlar bazında irdelemektedir. Oysa halkla ilişkilerin kurumsal etkinlikteki katkısı paydaşlarla uzun vadede kurulan ilişkilerin niteliği bağlamında ortaya çıkmaktadır. Bu gerekçeden yola çıkarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, kurumsal itibarın oluşumu ve sürdürülmesinde medya, aile/arkadaş çevresi, aşinalık, kişisel deneyim ve siyasi eğilim gibi dışsal etkenleri de dikkate alarak, kurum-paydaş ilişki çıktıları bağlamında halkla ilişkiler uygulamalarının rolünü sivil toplum kuruluşları özelinde ortaya koymak ve bu bağlamda ilgili literatüre katkı sağlamaktır.Çalışma kapsamında örnek STK olarak Türkiye genelinde eğitim alanında faaliyet gösteren iki STK (TEGV ve TOG) seçilmiş ve araştırma Ege Üniversitesi merkez yerleşkesinde eğitim gören öğrenciler ve ilgili STK'lardaki halkla ilişkiler birimleri çerçevesinde yürütülmüştür. Elde edilen veriler hem niceliksel hem de niteliksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda halkla ilişkilerin kurum-paydaş ilişkileri dolayımıyla kurumsal itibar üzerinde etkili olduğu; çeşitli niteliklere sahip halkla ilişkiler birimlerinin kurum-paydaş ilişki kalitesini artırdığı ve bunlara ek olarak medyanın ve aile/arkadaş çevresinin, siyasal eğilimlerin ve aşinalık düzeyinin kurumsal itibar; aşinalığın kurum-paydaş ilişki kalitesi; ve kişisel deneyim türünün aşinalık üzerinde belirleyici bir faktör olduğu ve kurumsal itibar algılamalarının büyük oranda kurumsal davranışlar temelinde şekillendiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reputation is vitally important for NGOs as much as for other organizations and shoul be managed effectively. Public relations is thought to be as the most appropriate instrument for reputation management but there are limited studies. Most of these studies discuss the subject in the context of business and explore the effects of public relations on reputation on the basis of the applied programmes. Actually, the contribution of public relations comes out in the quality of long term relations with stakeholders. The purpose of this study is to present the role of public relations in the constitution and maintainance of corporate reputation in particular for NGOs and make contribution to the relevant literature.In this study, two NGOs focused on educational activities (TEGV and TOG) are selected and carried out a fieldwork in Ege University and public relations units of the related NGOs. Data were analysed by quantitative and qualitative methods. It comes out that public relations is effective on the corporate reputation via organization-stakeholder relations. Additionally, this study showed that media and family/friends, political tendency and familiarity are determinant factors on corporate reputation, like familiarty has on quality of organization-stakeholder relations and personal experience has on familiarity. Another finding is that the perceptions of corporate reputation are determined substantially by organizational behaviors.