Sivil toplum kuruluşu üyelerinin kurumsal itibara yönelik algılamaları: Eskişehir ili eğitim sendikaları üzerine bir araştırma
Corporate reputation oriented perceptions of non-governmental organizations members: A study on education unions in Eskişehir province
  1. Tez No: 327995
  2. Yazar: ÖZGE ORGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Sivil Toplum Kuruluşları, Kurumsal Kimlik, Corporate Reputation, Non-governmental Organizations, Corporate Identity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kurumsal itibar, artan iletişim teknolojileri sonrasında bilgiye erişimin geçmişe nazaran daha kolay olduğu günümüzde, küresel rekabet ortamında kurumlar arasında önemi giderek artan bir kavramdır. Kurum kimliği, kurumsal imaj ve kurumsal reklam gibi pek çok kavramı bünyesinde barındıran kurumsal itibar, bir anlamda kurumun hedef kesim gözünde nasıl göründüğü ve müşterilerin kurum hakkındaki olumlu ya da olumsuz düşüncelerinin bir bütünü olarak, gerek kurumsal faaliyetlerde başarıya ulaşmada, gerekse yönetim ve rekabet avantajları sağlamada oldukça önemlidir.Sivil toplum kuruluşları bir anlamda, kurumlar ile çalışanlar arasında güven sigortası olarak düşünülebilen bir iletişim köprüsüdür. Öte yandan günümüzde, sivil toplum kuruluşlarının da kurumsal itibar yönetimine geçtikleri düşünülebilir. Bu nedenle bu araştırmada, sivil toplum kuruluşu üyelerinin sivil toplum kuruluşlarındaki kurumsal itibar algılamalarında eğitim sendikalarına aktif üye olup olmamalarına göre farklılığın olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmada, eğitim sendikalarına üye olan, Eskişehir ilinde bulunan eğitim kurumlarında görev yapan toplam (n=181) kişiye, üye oldukları sendikanın kurumsal itibarını nasıl algıladıkları sorulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre tüm kurumsal itibar alt boyutu ortalamaları sendikada aktif görev yapan üyelerde yüksek bulunmuştur. Hizmet kalitesi, finansal sağlamlık, çalışma ortamı, duygusal çekicilik ve kurumsal etik ortalamaları için gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05).
Özet (Çeviri)
Corporate reputation, after increasing access to information and communication technologies is easier today than in the past, is a concept increasingly important in global competition among institutions. Corporate reputation embodies many concepts such as corporate identity, corporate image and corporate advertising, in a sense, how the organization looks in the eyes of the target segment, positive or negative thoughts of customers about it as a whole, in achieving success in the corporate activities, as well as providing management and competitive advantages is very important.Non-governmental organizations, in a sense of the confidence assurance between institutions and employees, can be considered as a communication link. On the other hand nowadays, non-governmental organizations have been passing the corporate reputation management, can be considered. Therefore, this study, corporate reputation perceptions of non-governmental organizations members in NGOs whether there is difference or not; according to whether they are active members of education unions or not, was examined.Research, members of education unions, who work in educational institutions in the province of Eskişehir ( n=181) people, were asked how they perceived corporate reputation of being members of the union. According to results, means of all factors of organizational reputation were higher in active members of the educational unions. Service quality, financial soundness, workplace environment, emotional affiliation, and corporate ethics for the mean difference between groups is statistically significant (p0,05).