Sucul ekosistem kirliliğinin önlenmesi üzerine öğretmen adaylarının görüşleri
Opinions of teacher candidates on the prevention of aquatic ecosystem pollution
  1. Tez No: 279814
  2. Yazar: ÖZGE VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Çevre Eğitimi, Sucul Ekosistem, Sucul Ekosistem Kirliliği, Biology Education, Environmental Education, Aquatic Ecosystem Pollution
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; sucul ekosistem kirliliğinin önlenmesi üzerine öğretmen adaylarının görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırmada betimleme-inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi, İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nın 2. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 222 öğretmen adayı ile Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı'nın 3. ve 5. sınıflarında öğrenim gören 46 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma süresince veriler, sucul ekosistem kirliliğinin sebep, önlem, etki ile inanç alt boyutlarını içeren ve araştırmacı tarafından geliştirilen anket ile elde edilmiştir. Ölçme aracının uygulanması sonucu elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adayları, sucul ekosistem kirliliğinin önlenebilmesi için sucul ekosistem kirleticilerinin iyi tanınması, petrol ürünleri ile motor yağı, deterjan, boya gibi zararlı kimyasalların sucul ekosisteme girmesinin engellenmesi, atık suların arıtılması, uluslararası antlaşmalarla yaptırım gücü yüksek yasalar konulması gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarına göre sucul ekosistem kirliliğinin önlenebilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi ve çevreye duyarlı bir nesil yetiştirmenin alınacak en etkili önlem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to determine the opinions of teacher candidates on the prevention of aquatic ecosystem pollution.Descriptive survey method was used in the study. The study sample was composed of 222 teacher candidates who were attending the 2nd and 4th classes of the Department of Science Teaching of Elementary School Teaching Department of Gazi University and 46 teacher candidates who were attending the 3rd and 5th classes of the Biology Teaching Department of Secondary Education Science and Mathematics Teaching Department of Gazi University. Data was obtained in the study by the researcher using the questionnaire form developed by the researcher and including the cause, prevention, effect and belief sub-dimensions of aquatic ecosystem pollution. The obtained data was analyzed through SPSS statistic software program.According to the results of the study, teacher candidates stated that pollutants of the aquatic ecosystem should be well defined, harmful chemicals including petroleum products, engine oil, detergent, dye etc. should be prevented from entering in aquatic ecosystem, waste-water should be purified and legislations with high sanction power shouldbe introduced in accordance with the international agreements in order to prevent aquatic ecosystem pollution. Increasing the public awareness and rising new generations more sensitive to environmental issues were stated by teacher candidates as the most significant precaution to prevent aquatic ecosystem pollution.