Müzelerin yetişkin eğitiminde kullanılmasına yönelik bir program denemesi-Rahmi Koç Müzesi iletişim araçları örneği
A programme test of the museum on the education of adults -Rahmi Koç Museum communication tools sample-
- Tez No: 279902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, İletişim Araçları, Program Geliştirme, Museum education, adult education, communication tools, programme development
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
MÜZELERİN YETİŞKİN EĞİTİMİ'NDEKULLANILMASINA YÖNELİK BİR PROGRAM DENEMESİ-Rahmi Koç Müzesi İletişim Araçları Örneği-Bu araştırmada; müze objelerinden yola çıkılarak yetişkinlere yönelik bir eğitim programı hazırlanmıştır. Bu eğitim programının, yetişkinlerin bilişsel, duyuşsal ve müzelere yönelik tutumlarında yol açtığı değişikliklerin eğitim programı çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmıştır.Araştırmacı tarafından çalışmada kullanılmak üzere müzenin iletişim araçları bölümündeki objelerden yola çıkılarak bir müze eğitim programı hazırlanmıştır. Söz konusu eğitim programı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı bir Toplum Merkezi'nden hizmet alan bir grup yetişkin bayana uygulanmıştır.Araştırma deneysel nitelikte bir araştırma olup deneme öncesi ve sonrasında bilgi testi uygulanmıştır. Ayrıca eğitim programının yetişkinlerin bilişsel ve duyuşsal alan ile müzelere yönelik tutumlarına yönelik etkisini belirlemek için demografik anket, eğitimi değerlendirme ve eğitimle ilgili beklentilerine yönelik formlar oluşturulmuş, yüz yüze görüşmeler yapılmıştır.Eğitim öncesi, eğitim süreci ve eğitim sonrasında toplanan veriler istatistiksel hesaplama paket programları kullanılarak çözümlenmiş, frekans, yüzde dağılımları hesaplanmış ve eğitim grubunun eğitim öncesi ve sonrası bilgi testinden aldıkları puanlar arasındaki aritmetik ortalama farkına bakılmıştır. Ayrıca nitel çözümlemeler ile programın yetişkinlerde yarattığı etkiler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırma sonucunda yetişkinlere yönelik hazırlanan ve uygulanan eğitim programının yetişkinlerin bilişsel ve duyuşsal düzeylerinde olumlu etkiler yarattığı, müzelere karşı olumlu tutumlar geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.Bu araştırma ile, yaşam boyu eğitim sürecinde yetişkinlere yönelik olarak, yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitli müze eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A PROGRAMME TEST OF THE MUSEUM ON THE EDUCATION OF ADULTS-RAHMİ KOÇ MUSEUM COMMUNICATION TOOLS SAMPLE-In this search, with the help of museum materials, a programme was done fort he adults. At this educatıon programme; evaluatıon of the changes of the adults cognitive, perceptional and attıtudes was done by using education programme.By using objects which are on the museum?s communicatıon tools department by the researchers ,an educatıon programme was done. This education programme was executed on a group of adults who are related at Society for the Protection of Children and get help from social center.This search is experimental and informatıon test was done before and after the test to determine the effect of the behaviours on museums and adults cognitive and perceptions on education demographic survey was done , forms which were about evaluatıon of educatıon and expectıons were done and face to face meetings were done.Datas which were taken before educatıon,during educatıon and after educatıon were analyzed by using statistical calculating programme, frequency ? percent distribution were calculated and educatıon group?s poınt gaps, which were before and after educatıon, on arithmetic average were seen and programmes efffects on adults was tried to displayed with qualitative analyzed.At the end of the search we reached a conclusion that this education programme which was prepared and appilied for adults, has a positive effect on adults cognitive and perceptional levels and has a positive bahaviour about museums.With this research it is sugested that diferent museum educatıon programme should be developed for adults on their life long educations and to answer their purposes