Moda fotoğrafında ışığın etkisi ve kullanımı
The effect and use of light in fashion photography
  1. Tez No: 296288
  2. Yazar: NERMİN SİVRİKAYA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMETŞAN YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, ışık, ışık kullanımı, Fashion, light, the use of light
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yeni kelimesini çağrıştırsa da moda, eski sayılabilecek bir kavramdır. İnsanların hayatını esir haline getirebilecek kadar etkin olması yaşamlarının birçok bölümünü içine alması nedeniyle tamamlamakta olduğumuz yüzyılımıza denk gelmektedir. Medyanın yaşamımıza sağladığı etkinliğin bir sonucu olarak moda için her kişiye yönelik bir eğilim yaratılmış ve insanların hedef kitle haline getirildiği düşünülebilir. Bu bakış açısından hareketle bu araştırmada; fotoğraf ve fotoğrafçılığın bu alandaki yerini, fotoğrafta yadsınamayacak bir realite olan ışığın etkisi ve alan özellikleri açısından incelendiği güncel bir katalog oluşturabilmektedir. Moda fotoğrafının çıkışından günümüze kadar ki gelişim sürecinde geçirdiği evreler, teknik kullanım tercihleri ve moda olgusuyla birleşiminde kullanılan teknik ışık bilgisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ilk dönemlerinde teknik anlamda kullanılan ampul aydınlatma ile elde edilen ışık etkisinin günümüzdeki ışık etkisi olarak değişmediği teknik malzeme olarak ilerleme gösterdiği flash aydınlatmalara rastlanmıştır. Yaratılmaya çalışılan ışık etkisi temel mantalite olarak değişim göstermemiş fakat teknik malzeme olarak teknolojik gelişmelere ayak uydurduğu görülmektedir.Medyanın yaşamımızdaki yetkinliğinin bir sonucu olarak moda olgusu moda fotoğrafına da konsept ve kurgu olarak etki etmiş ve bu etkisini günümüzde de sürdürmeye devam etmektedir. Tüm bunlar değerlendirildiğinde, moda fotoğrafçılığında kullanılan ışık tekniklerindeki değişim ve gelişimin kronolojik olarak incelenmesine duyulan gereksinim dikkate alınarak araştırma konusu olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the word of fashion is thought to be relatively new, it is in fact quite old in literature. The term corresponds with our present age with its being very effective in daily life and its coverage of most phases of it. As a result of media being very effective in our life, a separate style for each individual has already been created and human beings are supposed to be the target population. From this viewpoint, in this research we have tried to prepare an up to date catalogue by investigating the importance of photograph and photography, and the effect of light as an indispensable reality in photography and its characteristics of focus. The area of research can be summarized as the phases of development of fashion photography, technical usage preferences, and the knowledge of light technology. Results indicated that the ancient bulp-based light system still stays the same but technological developments transformed it into flashing lights the effect of light considered to be created has not changed but kept up with new developments in terms of technical equipments.As a result of media dominating most part of our life, reflected its effect on fashion and fashion photography in terms of perception and concepts and this effect has continued in our present day. After evaluating all these variables, the changes and development in light and light technology in a chronological order is seen worth while to base this research on.