Grafik tasarımda deneysel tipografi ve uygulama alanları
Experimental typography and fields of application in graphic design
  1. Tez No: 280015
  2. Yazar: ESRA ÖZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel Tipografi, Tipografik İllüstrasyon, Experimental Typography, Typographic Illustration, 3d Typography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
21. yüzyılda interaktif dünyanın gelişimi ve bilgisayar teknolojisindekiyenilikler tasarımcıların tipografik, deneysel tasarımlar üretmelerini sağlamıştır. Bubağlamda yapılan tasarımlar; tarihsel altyapısı olmayan bir biçimsel yapıymış gibiizleyiciye sunulmuştur. Yapılan bu gözlemden yola çıkarak Grafik Tasarım'dadeneysel tipografinin tarihsel altyapıları ve güncel uygulamaları incelenmiş, yapılanaraştırmalar sonucunda hem görsel hem teorik makale ve eserlerde deneyseltipografinin uygulama alanları başlığı altında bir sınıflandırılmaya rastlanmamıştır.Tezin amacı farklı strüktürde ve görsel yapıda oldukları gözlenen deneysel tasarımlarıgrafik tasarımda deneysel tipografi başlığı altında tarihsel gelişimleri göz önündebulundurularak incelemek ve farklı başlıklar altında yapılan bağımsız deneyseltasarımları biçimsel yapılarına bağlı olarak, uygulama alanlarına göresınıflandırmaktır.
Özet (Çeviri)
In 21st century, improvement of interactive world and innovation in computertechnology make designers to create typographic, experimental designs. Designs thatare based on this context, are presented to the observer as a formal structure whichdon?t have any historical background. Beginning from this observation, historicalbackground and contemporary examples of experimental typography are analyzedand it is understood that there is not any classification according to the ranges ofapplications not only in visual but also theoretical articles and works.The thesis aims to analyze experimental designs which are observed as differentstructures and visualities, under the title of experimental design in graphic design bytaking historical developments into consideration and to make a classificationaccording to their range of application through formal structures.