Örgüt kültürünün kurumsal itibara etkisi ve Kayseri'deki özel hastanelerde bir uygulama
An investigation of organization culture upon the corporate reputation: A research in private hospitals in Kayseri
- Tez No: 280016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, İtibar, Kurumsal İtibar, Culture, Organizational Culture, Reputation, Corporate Reputation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Son yıllarda globalleşme, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler sonucunda işletmeler arasındaki hızla artan rekabet yeni kavramların tartışılmasına sebep olmuştur. Teknolojik yenilik ve değişimlerin rakipler tarafından çok hızlı taklit edilmektedir. Bu durum işletmeleri soyut kavramlara yöneltmiştir. Kültür, kimlik, itibar ve imaj gibi temel değerler yöneticilerin dikkatini çekmiştir.Çalışmamızda yukarıda bahsedilen temel değerlerden örgüt kültürü ve kurumsal itibar kavramları kapsamlı olarak ele alınarak açıklanmaya ve örgüt kültürünün kurumsal itibar üzerine etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; kültür ve örgüt kültürü kavramları tanımlanmış, örgüt kültürünün temel unsurları ve örgüt kültürü modelleri açıklanmıştır.İkinci bölümde itibar kavramı ve unsurlarına değinilmiş, kurum itibarını oluşturan faktörler ve kurumsal itibar yönetimi bileşenleri açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde örgüt kültürü ve kurumsal itibar arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla Kayseri'de faaliyet gösteren özel hastanelerde örgüt kültürünün kurumsal itibara yönelik etkisi araştırıldığı anketin sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, rapidly increasing in competition between enterprises as a result of globalization, advances in formation and communication technologies has led the discussion of new concepts. Technological innovation and changes are being imitated by competitors very quickly. This situation have led businesses to abstract concepts. Basic values such as culture, identity, reputation and image have attracted the attention of administrators.The basic values of the above-mentioned study in detail by examining the concepts of organizational culture and corporate reputation and will be explain the effects of organizational culture on corporate reputation.In the first part of the work, culture and culture of organization are described, the main themes of culture of organization and the models of culture of organization are explained. In the second part, touched upon the concept and components reputation, had been explained factors which form the institution's reputation and corporate reputation management components. And in the last part of the work, the results of a survey that examines the effects of culture of organizations on the corporate reputation in healty organizations for the determination of the relation between the culture of organization and the corporate reputation.