İşgören kişilik özelliklerinin iş tatmini ve tükenmişlik üzerine etkisi ve bankacılık sektöründe bir uygulama
Employee personality features, job satisfaction and burnout effects: A research in Kayseri banking sector
- Tez No: 280017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, İş Tatmini, Tükenmişlik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, kişilik özelliklerinin tükenmişlik ve iş tatmini üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma Kayseri merkezinde istihdam edilmekte olan 327 banka çalışanına uygulanmıştır. Ankete katılan banka çalışanlarına; TIPI Kişilik Özellikleri Ölçeği, Minnesota İş Tatmin Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği uygulanmıştır.Kişilik Özellikleri bölümünde yer alan değişkenlerin iş tatmini ve tükenmişlik alt ölçekleri üzerinde etkisi olup olmadığı regrasyon analizi ile ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca kişilik özellikleri, iş tatmini ve tükenmişlik alt ölçeklerinin arasındaki ilişkilerin ortaya konulabilmesi için korelasyon analizinden faydalanılmıştır.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; kişilik kavramı tanımlanmış, ikinci bölümde iş tatmini ve iş tatminine etki eden faktörlere değinilmiş, üçüncü bölümünde tükenmişlik kavramı ve aşamaları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde kişilik özelliklerinin iş tatmini ve tükenmişlik üzerine etkisini tespit etmek amacıyla Kayseri'de faaliyet gösteren özel banka şubeleri çalışanlarına yönelik etkisinin araştırıldığı anketin sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this search, personality characteristics burnout and job satisfaction has been investigated on the effects. This study has been done on the 327 bank working who are employing in the centre of Kayseri. Respondents , TIPI scale,Minnesota scale and Maslach burnout scale was applied.Personality traits, job satisfaction and burnout in section measure of whether there is an impact onthe bottom is measured in. Well as personality treats, job satisfaction and burnout in the relationship between correlation analysis to proceed without delay study consist of four main sections: The first part, defined the concept of personality. In the second part factors are affecting job satisfaction and job satisfaction are addressed. In the third part, examined the concept and stages of burnout. The last part of the study of personality, job satisfaction and burnot, with the aim to determine the impact in Kayseri private bank branches operating in the study of the efect of corporate reputation is informed about the survey results.Key Words : Personality, job satisfaction, burnout