Kent yoksulluğu ve sosyal belediyecilik uygulamaları: Kırıkkale Belediyesi örneği
Urban poverty and social municipial applications: the case oF Kırıkkale Municipality
- Tez No: 280118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kent Yoksulluğu, Sosyal Politika, Yerel Yönetimler, Sosyal Belediyecilik, Poverty, Poverty in Urban, Social Politics, Local Governning, Social Mayorships
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışma, kent yoksulluğu ile mücadele sürecinde, yoksullukla başa çıkabilmek için yerel birimlerin sorumluluk alanlarını ortaya koymaya çalışmakla birlikte, sosyal devlet bilincinden uzaklaşmaya başlayan devletin sorumluluktan kaçamayacağını vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, örneklem olarak seçmiş olduğumuz Kırıkkale Belediyesi'nde niceleyici araştırma yöntemiyle hazırlanan anket eşliğinde yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşme sürecinde 92 kişinin cevapları kullanılarak değerlendirme kapsamına alınmıştır. Bu değerlendirmeler neticesinde araştırmamızın varsayımları ve bunları belirleyen değişkenlerin sınanması hipotezimizi oluşturmamızı sağlamıştır. Bu kapsamda, çalışmanın ilk bölümü yoksullukla ilgili genel kavramlar, yoksulluğun ulusal ve uluslar arası alanda görünümü ve yoksullukla mücadele stratejilerinden bahsetmektedir. İkinci bölümde, sosyal devlet tanımından yola çıkılarak, ekonomik, siyasal ve sosyal alanda gelişim neticesinde sosyal politika ve refah devleti anlayışındaki değişimlere değinilmiştir. Ülkemizde dönemsel olarak sosyal devletin gelişimi ve değişimine, sosyal hizmet ve yardım alanında devletin kurumsal gelişimine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise devletin değişen rolüyle birlikte sosyal yardım ve hizmetler alanında görev, yetki ve sorumluluğu devrettiği ve kent yönetimi içinde önemli bir yeri olan belediyelerin bu konudaki sorumluluk alanları açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu hizmetler yürütülürken ?sosyal belediyecilik? anlayışının kapsamı, işlevleri, ulusal anlamda yerel yönetim uygulamalarına değinilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, örnek olarak seçtiğimiz Kırıkkale Belediyesi'nden yola çıkılarak belediyelerin yapmış oldukları sosyal yardım ve hizmetler kurumsal bir nitelik kazanmamasından dolayı oldukça sorunlu bir alanı oluşturmaktadır. Yapılan yardımlar vatandaşın yoksulluğunu gideremediği gibi geleceğe güvenle bakmalarına da olanak tanımamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was struggling with the process of urban poverty, poverty of trying to put forward to deal with areas of responsibility of local units, started to move away from the social consciousness of the state government aims to highlight evade responsibility. For this purpose, we have chosen as a sample quantitative research method Kırıkkale Municipality were interviewed face to face with a prepared questionnaire. Using the evaluation process of the interview were included in the responses of 92 people. As a result of these assessments to create a hypothesis of our research has tested the assumptions and variables that determine them. In this context, the study is the first part of the general concepts related to poverty, poverty and poverty reduction strategies, national and international talks about the view. The second chapter, on the basis of the definition of the social state, economic, political and social development as a result of changes in the understanding of social policy and welfare state are mentioned. Development of the welfare state and our country as a periodic change, social service and assistance in the field of institutional development of the state have been given. In the third section of the state along with the changing role of the task in the field of social assistance and services, and city management has delegated the authority and responsibility of the municipalities have an important place in their areas of responsibility on this issue have tried to explain. In addition, the execution of these services,“social municipality”understanding the scope, functions; applications of local government were mentioned in a national sense. Based on the findings of the study, we chose as an example of municipalities in Kırıkkale Municipality had been done on the basis of social assistance and services is very problematic because of an institutional nature field. Staring at the future with confidence as the contribution made to national poverty also does not permit.