Sanatta siyasal söylem üzerine görsel çözümlemeler
Visual analyses on political discourse in art
  1. Tez No: 280217
  2. Yazar: DOĞAN AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEBRAİL ÖTGÜN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Art, Politics, Identity, Hybridization, Herd
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
?Sanatta Siyasal Söylem Üzerine Görsel Çözümlemeler? başlıklı bu tez kapsamında problem olarak belirlenen kavramlar doğrultusunda araştırılan hem kuramsal hem de bir dizi uygulamayı içermektedir. Tez kapsamında yapılan uygulamalarla günümüz insanın kimlik problemleri üzerine yoğunlaşılmış bu kapsamda ele alınan kimlik kimliksizleşme, melezleşme, yığın, sürü, cemaat gibi kavramlara, günümüz bireyine yönelik kimlik problemleri temelinde siyasal bir eleştiri olarak yaklaşılmıştır.Sanatı bir yansıtma olarak kabul edersek, gerçekte insanın, kendini, doğayı, yaşamı anlattığını kabul etmemiz gerekir. Oysa, sanat toplumsal yaşamla, doğayla, çevreyle ve özelde insanla ilişkiye girerek olası evrenler kurarak taklit olmanın ötesine geçerek yeni bir gerçeklik kurar. Bu bağlamda yaşamın gerçeği ile sanatın gerçeği çoğu zaman örtüşmez. Çünkü sanat var olan gerçekle yetinmez, bu nedenle de, yaşama alternatif yeni gerçekler önerir. Bu gerçekle sanatın genelde toplumu ama özelde merkezine koyduğu insanı dönüştürme çabası ya da yaşama dönük yeni ütopyalar önerebilmesi ise onu siyasetle ilişkilendirir.Sanat siyaset ilişkisi bir bakıma sanatçı siyaset ilişkisi ve sanat toplum ilişkisi temeline dayanan bir olgudur. Bu nedenle sanat eseri bir yandan sanatçının bireyselliğinin romantik yansıması olurken, diğer taraftan toplumsal sorumluluğu hisseden bireyin (sanatçının) çağının gerçeklerine karşı bakış açısının yansıması olarak karşımıza çıkar. Hem bireyi hem de toplumsal olanı işleyen sanat, bireysellikten yola çıksa da aynı zamanda toplumsal özne olan sanatçının içinde yaşadığı toplumun sosyal, kültürel, siyasi ya da ideolojik niteliklerini de bünyesinde barındıran tasarımlar bütünüdür.Sanatın siyasetle olan ilişkisi ve sanatçının toplumsal yaşama ilişkin siyasal söylem üzerine kurgulanan tezin kapsamı düşünüldüğünde, ele alınan konuya yönelik sınırlamalara gidilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu bağlamda sanatta siyasal söylem konusu siyasal söylemleriyle ön plana çıkan sanatçılar bağlamında tartışılması uygun görülmüştür.Bu amaçla araştırma sonucunda ortaya konan uygulamaların içeriğiyle ilintili plastik dil oluşturma kaygısı önemsenmiştir. Oluşturulan uygulamalarda içeriği taşıyabilecek plastik ilişkilerin kurulması, dil bütünlüğünü sağlayan formların tasarlanması ve özgün bir dil arayışı uygulamaların başlıca hedefi olmuştur. Özetle ortaya konulan yapıtın özgünlüğü, çözümlediği içeriği anlatması değildir, bu içeriğin biçime nasıl dönüştürüldüğü, özgünlüğü ve taklit olmanın ötesine geçip geçmediğidir.Anahtar Sözcükler1. Sanat2. Siyaset3. Kimlik4. Melezleşme5. Sürü
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis titled ?Visual Analyses On Political Discourse In Art?, some theoretical research is made as regards the topics chosen as problematic in line with content of the thesis, and some applications are also made and analysed. These applications focus mainly on identity crisis of the modern individual, and political interpretations of concepts such as identity, loss of identity, hybridization, mass, herd, and congregation are made.If we regard art as reflection, we must also accept that it is a means of narrative and depiction of the humans themselves, nature, and life in general. However, art creates interrelationships with social life, nature, environment, and humans in particular, and forms a new reality by creating new layers of reality beyond its reflective function. In this regard, the reality of life is not often compatible with that of art, for art is not satisfied with the present domain of reality, and so puts forth new realities alternative to life. One of the chief efforts of art to transform society, and human in particular, and its suggestiveness of new utopias inevitably and naturally link it to politics.The relationship between art and politics is, in a way, a phenomenon based on artist-politics and art-society interactions. Therefore, whereas works of art are a romantic reflection of the artists, they are also viewpoints of an individual (the artist), who feels a deep responsibility for the realities and events of his age. Art, focusing on both the individual and social, though sets out from the individualist point, is a whole set of projections comprising the social, cultural, political, and ideologic aspects of the society for the artist who is also a communal subject.When the scope of this thesis, projected on art?s relationship with politics, and the artist?s political stance as regards social life, is considered, it has become an obligation to limit the topic in some ways. In this sense, it is envisioned as suitable to to handle the topic in the examples of selected representative artists and their examplary works with an emphasis on politics.The problem of forming and using a plastic language in relation to the contents of the applications has been addressed in this thesis. Striking the plastic relationships that can carry the content in applications, the projections of forms that create the unity of language, and a search for an original language have been the chief aims of this thesis. In summary, the originality of the work is not its narrative value, but how the content has been reflected in the form, its originality and whether it has managed to pass beyond the limits of imitations.