5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda karşılıksız yararlanma suçu
The offence of unpaid utilization in the Turkish Criminal Code No: 5237
  1. Tez No: 280246
  2. Yazar: ÖZEN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ÖZGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılıksız Yararlanma, Otomatlar aracılığı ile sunulan hizmet, Telefon hattı ve frekansları, Şifreli veya şifresiz yayın, Dolandırıcılık, Unpaid utilization, Service provided by automatic machines, The line and frequency of telephone, Encrypted and not encrypted broadcast, Fraud
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Karşılıksız yararlanma oluşturan bazı fiiller, ilk olarak 1991 yılında çıkarılan 3756 sayılı kanun ile 765 sayılı TCK içine eklenmiştir. Karşılıksız yararlanma oluşturan fiiller zaman zaman hem Türk hukuk sisteminde hem de diğer ülke hukuk sistemlerinde ceza hukukunun dışında değerlendirilmiş zaman zamansa bu fiillerden bir kısmı ceza kanunlarında ayrı bir suç olarak yer almıştır. Öğretide; karşılıksız yararlanma olarak nitelendirilen çeşitli fiillerin hukuki uyuşmazlık olarak kabul edilmesi gerektiği görüşü ile cezai yaptırım altına alınması gerektiği görüşü uzun yıllar tartışılmıştır. Bununla birlikte bu tip fiillerin cezai yaptırım altına alınması gerektiği görüşünde kanunda ayrı bir suç tipi olarak mı cezalandırılacağı yoksa kanunda yer alan mevcut dolandırıcılık, hırsızlık, bilişim alanında suçlar gibi benzer suç tipleri kapsamında mı değerlendirileceğine yönelik farklı görüşler sunulmuş, bu konu farklı yargı kararlarına da yansımıştır. Karşılıksız yararlanma fiillerine yönelik çeşitli tartışmalar 5237 sayılı TCK'nın 163. maddesindeki düzenleme ile yeniden gündeme geldiğinden tez çalışmasında; ilk olarak, bu fiillerin ceza hukukundaki konumunu incelemek ve ikinci olarak da düzenlemenin olumlu ve olumsuz yönlerini belirtmek ve bu kapsamda karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin maddenin uygulamasına öğretide ve uygulamada yer alan değerlendirmeleri sunarak açıklık getirmek amaçlanmıştır.Tez çalışmasında, karşılıksız yararlanma suçu iki bölüm hâlinde incelenmiştir. İlk olarak tarihsel gelişim süreci ile bazı ülkelerdeki karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin düzenlemelere değinilmiş ve 5237 sayılı TCK'da yer alan karşılıksız yararlanma suçu tüm unsurlarıyla değerlendirilmiştir. Daha sonra da karşılıksız yararlanma suçunun, hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme suçları ile belgede sahtecilik suçları ve bilişim alanında suçlar ile benzerliklerine 765 sayılı TCK'da yer alan karşılıksız yararlanma suçuna da atıf yapılarak karşılaştırmalı olarak değinilmiştir. Tez çalışmasında, öğretide ve uygulamada sorun olan konular hakkında, ilgili bölümlerde ayrı ayrı çeşitli konulardaki farklı görüşlere ve uygulamalara yer verilerek bu konulardaki değerlendirmeler yapılmıştır. Bir bütün olarak da karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin düzenlemenin uygulamasında oluşabilecek bir takım eksikliklere değinilmiş ve çözüm önerileri ile karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin 163. maddenin uygulanabilirliğinin sağlamasına yönelik görüşler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Some acts which constitute unpaid utilization were inserted for the first time into the Turkish Criminal Code No: 765 with the Code No: 3756 which was adopted in 1991. The acts which constitute unpaid utilization were appraised from time to time on the one hand as being outside the criminal law both in Turkish law system and the law systems of other countries; on the other hand, some of these acts have become a part of criminal codes. The ideas that the acts which are deemed as unpaid utilization must be regarded as legal disputes and those acts should be criminally penalized has been discussed in the doctrine long since. Nevertheless, with regard to the latter idea, there are various views about whether the above-mentioned acts should be penalized as a separate category of an offence or whether they should be evaluated in the scope of similar categories of offences which are a part of criminal codes like fraud, burglary or the crimes in the area of informatics. These discussions have also been reflected by the decisions of the judiciary. Since the various debates related to the acts of unpaid utilization has come to the fore with the arrangement of Article 163 of the Turkish Criminal Code No: 5237, this thesis aims, firstly, to examine the position of the above-mentioned acts regarding the criminal law, and secondly, to determine the positive and negative sides of this arrangement and in this regard to clarify the application of Article 163 of the Turkish Criminal Code No: 5237 with providing the evaluations in the doctrine and the practice.In this thesis, the offence of unpaid utilization has been analyzed under two chapters. In the first place, the historical development process and the arrangements with regard to the unpaid utilization in several countries are mentioned and the offence of unpaid utilization in the Turkish Criminal Code No: 5327 is analyzed in all aspects. Afterwards, the offence of unpaid utilization was compared to the crimes of burglary, fraud, damage to property, forgery of documents and the crimes in the area of informatics referring to the acts which constitutes unpaid utilization according to the Turkish Criminal Code No: 765. Through this thesis, not only the different views and implementations about various topics which are deemed as a problem in the doctrine and the practice are touched upon, but also these topics are separately evaluated. Moreover, in general, in this thesis, some deficiencies which may occur during the implementation of the arrangement related to the unpaid utilization are mentioned and the views which are related with the solution suggestions and the applicability of the Article 163 of the Turkish Criminal Code No: 5237 are offered.