Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde karşılıksız yararlanma suçu (T.C.K M.163)
The obtaining services dishonestly under the Turkish Criminal Law
- Tez No: 363407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NİHAT KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Karşılıksız Yararlanma, Otomat, Hizmet, Telefon Hattı, Frekans, Şifreli veya Şifresiz Yayın, Elektrik, Doğalgaz, Enerji, Kaçak Kullanım, Elektrik Kaçakçılığı, Obtaining services dishonestly, automat, service, phone line, frequency, free-to-air or non-free-to-air, electricity, water, natural gas, energy, illegal use, illegal use of electricity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Karşılıksız Yararlanma Suçu çok eskiye dayanan bir suç tipi değildir. Uzun yıllar hukuki uyuşmazlık olarak değerlendirilen lokanta vb yerlere gidip bedel ödemeden yiyip içme fiili, 1977 yılında Yargıtay'ın verdiği bir kararla hırsızlık olarak cezalandırılmıştır. Bu durum doktrinde kanunilik ilkesine ve kıyas yasağına aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilmiş ve bunun sonucunda 1991 yılında karşılıksız yararlanma suçu kanuna eklenmiştir. Karşılıksız yararlanma suçu 765 sayılı TCK'da 521a ve 521b maddelerinde, 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'da 163. maddede yer almıştır. Eski kanunda yer alan düzenleme ile yeni kanunda yer alan düzenleme birbirinden farklıdır. 521a ve 521b maddesinde yeme, içme, konaklama ve ulaşım hizmetlerinden karşılıksız yararlanma fiiliyle otomatların sunduğu hizmetten karşılıksız yararlanma fiili düzenlenmiştir. Bir görüşe göre 521a maddesinde yer alan fiillerin cezalandırılması yerinde olmuştur. Çünkü bu fiillerin sayısı artmış ve toplumda huzursuzluğa neden olmuştur. Bir diğer görüşe göre ise 521a maddesinin ceza kanununa alınması eleştirilmiş, bu tarz uyuşmazlıkların özel hukuk yaptırımlarıyla çözülmesinin daha yerinde olacağı ifade edilmiştir. Bu tartışmaların da etkisiyle 521a maddesi 2005 yılında hazırlanan 5237 sayılı ceza kanununa alınmamıştır. 163. maddenin birinci fıkrasında otomatların sunduğu hizmetlerden yararlanma fiili, ikinci fıkrasında telefon hatları ile frekanslarından yararlanma ve elektromanyetik dalgalarla yapılan yayınlardan yararlanma düzenlenmiştir. Enerjinin bedeli ödenmeden kullanılması 2012'den önce hırsızlık suçu kapsamında yer almaktaydı. 2012'de yapılan kanun değişikliğinden sonra elektrik, su ve doğalgazdan yararlanma karşılıksız yararlanma suçuna eklenmiştir. Karşılıksız yararlanma suçunun madde metinlerinde yaşanan değişiklikler ve madde metinlerinin belirsiz ifadeler içermesi öğretide ve uygulamada sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Öte yandan karşılıksız yararlanma fiillerinin cezalandırılmasının gerekip gerekmediği de tartışılmalı bir konudur. Çalışmamızda karşılıksız yararlanma suçu incelenmekle birlikte, özel hukuku da ilgilendiren bu tarz uyuşmazlıklarının cezalandırılmasının yerinde olup olmadığı da değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The crime of obtaining services dishonestly does not have long roots in the history. The Court of Cassation ruled in 1977 that eating and drinking in a restaurant without making payment, that had been considered as a legal dispute falling under the scope litigation process for a long while, constituted crime of larceny. Since it was alleged that this ruling was in contradiction with the principle of legality and prohibition of analogy, it was criticized in legal doctrine and after that, in 1991 the act of obtaining services dishonestly was enacted as a crime. The crime of obtaining services dishonestly was regulated in Turkish Criminal Code Nr. 765 Art. 521 lit. a) and lit. b) and in Turkish Criminal Code Nr. 5237 Art. 163 that was become applicable in 2005. The provisions of those codes are different. The act of obtaining services of eating, drinking, accommodation and transportation dishonestly and the act of obtaining service of automats dishonestly were regulated in Art. 521 lit. a) and lit. b). Following to an opinion in legal doctrine, it was convincing to punish the acts in Art. 521 lit. a). Because the number of those had increased and caused to social problems such as uneasiness. The followers of another legal opinion criticized the enactment of Art. 521 lit. a) and suggested that it would be more efficient to solve those kind of disputes with means private law. Those discussions influenced the Turkish law makers and Art. 521 lit. a) was not specified in the new criminal code Nr. 5237. The act of obtaining automat services dishonestly was regulated in the first paragraph of Art. 163. On the other hand, the act of obtaining frequencies by phone lines and obtaining transmissions by electromagnetic waves were regulated in the second paragraph thereof. Before 2012, the act of getting benefits from energy sources without making any payment constituted the crime of larceny. After the amendments in 2012, the act of using electricity, water and natural gas without making any payment has been considered as the crime of obtaining services dishonestly. Since it has been made so much amendments in the legal texts of this type of crime and it is not easy to understand clearly what these texts order, it is criticized and caused problems in legal doctrine. Furthermore, it is being discussed if the acts of obtaining services dishonestly must be punished or not. In this thesis, we try to examine the elements of the crime of obtaining services dishonestly and evaluate if it is logical to punish the perpetrator of this kinds of disputes falling under the scope of litigation process.