Âşık Yaşar Demir'in hayatı, eserleri ve eserlerinin analizi
The life of Yaşar Demir, the works of his and the analysis of his works desriation
- Tez No: 280252
 - Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE AYTAÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Gümüşhane, Yaşar Demir, Kelkit, Şiirler, Analiz, Gümüşhane, Kelkit, Yaşar Demir, Poems, Analysis
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 256
Özet
Âşık Yaşar Demir, 10 Mart 1962 yılında Gümüşhane'de dünyaya gelmiştir. İlkokulu Sarışeyh Köyü'nde okuduktan sonra, ortaokul ve liseyi Gümüşhane'de tamamlar. Liseden mezun olduktan sonra 1983 yılında Amasya'ya askere gider. Askerlikten sonra astsubaylık sınavına girer ve kazanır. Böylece yurdun dört bir yanını astsubay olarak görev yaptığı yıllarda görmüş olur. Ilk görev yeri Çorlu'dur. Bundan sonra sırasıyla Bingöl, Ankara, Hakkâri, Antalya, Nahçivan ve son olarak da Şanlıurfa'da görev yapmak üzere bulunur. 16 Kasım 2007'de emekli olur. Şu anda Ankara'da ailesiyle yaşamaktadır.Âşık Yaşar Demir'in âşıklık öyküsü on üç yaşında başlar. Ilk şiirini on üç yaşında yazar. Daha sonra saz çalmayı öğrenir. İlk başlarda küçük denemelerle başlayan şiir yazma hevesi, zamanla hayatının bir parçası olur.Saz çalmayı geliştirdikten sonra, zamanla katıldığı çeşitli âşık festivallerinin de etkisiyle, doğaçlama şiir söylemeye ve atışmalar yapmaya başlar. Pek çok televizyon programına ve radyolara konuk olur. Buralarda Kul Nuri, Nuri Çırağı, Selahaddin Kazanoğlu, Ali Oltulu, Enver Gürkâni, Beyzade Aslan, Nihat Koçak gibi diğer önemli âşık arkadaşlarıyla birlikte atışmalar yapar.Âşık Yaşar Demir'in şiirleri daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Şiirlerinde söz sanatlarına sıklıkla yer vermiştir. Hemen hemen her konuda şiir yazabilme yeteneği vardır. Şiirlerinde genelde dini kavramlar, tasavvuf, milli unsurlar, güncel olaylar, aşk ve gurbet gibi konuları işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Yaşar Demir was born in Gümüşhane in 1962. The tenth of March, to be precise. After he graduated from primary school in Sarışeyh Village, he attended elementary and high school in Gümüşhane. He went to Amasya in 1983 in order to do his military service. He took a test for the rank of a noncommissioned officer and achieved the test. Therefore, he visited many places of Turkey during the years in which he worked as a noncommissioned officer. Çorlu was his first duty place. He worked in Bingöl, Ankara, Hakkari, Antalya, Nahçivan and Şanlıurfa respectively. He retired on 16 November 2007. He is now living together with his family in Ankara.The story of his poetic talent started long years ago. He wrote his first poem when he was just 13 years old. After that, he learned to play turkish musical instrument (bağlama). The desire to write poem which first began with a few experiments has gradually been a part of his life.After he improved himself in terms of playing musical instrument, he began to utter poems extemporaneously and engage in a contest of poetic repartee with the effect of several poem festivals that he joined. He attended many television and radio programmes. He also engaged in a contest of poetic repartee with Kul Nuri, Nuri Çırağı, Selahaddin Kazanoğlu, Ali Oltulu, Enver Gürkani, Beyzade Aslan, Nihat Koçak and other important poets in these programmes. The poems of Yaşar Demir are frequently written with syllabic meter of 11. He often uses the art of literature in his poems. He has such a marvelous talent that he can nearly write poems related to all subjects. However, he generally uses religious concepts, sufism, national elements, current events, love and longing in his poems.