Muhlis Akarsu'nun Türk halk müziğindeki yeri ve eserlerinin müzikal yönden incelenmesi
The place of Muhlis Akarsu in Turkish folk music and a musical examination of works
- Tez No: 725596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Muhlis Akarsu, Aşık, Ozan, Türk Halk Müziği, Sivas, Muhlis Akarsu, Minstrel, Poet, Turkish Folk Music, Sivas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu Yüksek Lisans tezinde Türk Halk Müziği çerçevesi içerisinde hayatını, sanatçı kişiliğini ve eserlerini incelemek üzere geçtiğimiz yüzyılda Sivas'ta yaşamış ve ozanlık geleneğinin en önemli temsilcilerinden sayılan Muhlis Akarsu seçilmiştir. Muhlis Akarsu Türk Halk Müziği içerisinde hayatı, yaşam tarzı, sanatçı kişiliği ve eserleri ile Anadolu halk ozanlığı kültüründe önemli bir yere sahip usta bir ozandır. Çalışmanın ilk kısımlarında Türk halk müziği içerisinde yeri ve önemi üzerine aktarımlar yapıldıktan sonra notaya alınmamış eserlerinin notaya alınması ve müzikal incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmada usta Muhlis Akarsu'nun tanıtılması ve bilinmeyen eserlerinin nesilden nesile geleceğe taşınmasının önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmada temel olarak kaynak tarama yöntemi ve röportaj yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Aşık Muhlis Akarsu'nun Türk Halk Müziği içerisinde önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this Master's thesis, Muhlis Akarsu, who lived in Sivas in the last century and is considered one of the most important representatives of the poetic tradition, was chosen to examine his life, artist personality and works within the framework of Turkish Folk Music. Muhlis Akarsu is a master poet who has an important place in the Anatolian folk poetic culture with his life, lifestyle, artist personality and works in Turkish Folk Music. In the first parts of the study, after the transfers were made on its place and importance in Turkish Folk Music, the notation and musical analysis of the unnotated works were made. In this study, the importance of introducing the master Muhlis Akarsu and transferring his unknown works to the future from generation to generation is emphasized. In the study, the source scanning method and the interview method were used. As a result of the study, it has been seen that Aşık Muhlis Akarsu has an important place in Turkish Folk Music.