1980 sonrası Türkiye kalkınma deneyiminin uluslararası boyut bağlamında değerlendirilmesi
An analysis of the post-1980 development experience of Turkey and its international dimension
- Tez No: 280268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENİHA ALEV SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Neoliberalizm, Yapısal Dönüşüm, Uluslararası Kurumlar, Washington Uzlaşısı, Development, Neoliberalism, Structural Transformation, International Institutions, Washington Consensus
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
1980 ile birlikte dünya çapında yeni tek biçimli ekonomi yönetimi anlayışı hakim olmuştur. Bu anlayış ülkeleri ?aynı? gören, aralarındaki farklılığı dikkate almayan neoliberalizmdir. Neoliberalizmin hakimiyetiyle `altın çağ'ın Keynesyen ekonomi politikalarından vazgeçilmiştir. Ayrıca kalkınma anlayışı da değişmiş, makroekonomik göstergelere odaklanılmıştır. Bu dönemin bir başka özelliği gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan borç krizidir. Borç krizi ile birlikte birçok ülke IMF ile anlaşmalar yaparak istikrar politikaları uygulamaya başlamıştır. İstikrar politikasının yanı sıra ekonomi yönetiminde yapısal dönüşümlerde yaşanmıştır. Bu dönüşümler, Washington Uzlaşısı ve daha sonra revize edilmiş hali olan Post-Washington Uzlaşısı ile tanımlanan ekonomi politikalarından oluşmaktadır.Brezilya ve Arjantin örneklerine bakılırsa IMF istikrar programının sonucuna ulaşılabilir. Bu iki ülkede uygulanan IMF istikrar politikaları istikrarsızlığa neden olmuştur. Ayrıca bu ülkelerde IMF politikalarını uygulamanın neden olduğu yapısal problemler, ülkelerin kalkınma hamlelerini engellemiştir.Türkiye de 1980 ile birlikte yapısal bir dönüşüm geçirmiştir. Artık liberal, dışa açık, piyasa merkezli bir ekonomi anlayışı geçerlidir. Bu dönüşümün faili IMF ve Dünya Bankası'dır. Türkiye bu iki kurum ile yaptığı anlaşmaların yönlendiriciliğinde bu dönüşümü geçirmiştir. En son olarak ise yine bu kurumlarla yapılan anlaşmalar çerçevesinde, Post-Washington Uzlaşısı'na uygun düzenlemeler yapılmıştır. Devletin ekonomik aktör konumu yapısal reformlarla edilgenleştirilerek, belirleyicilik uluslararası kurumlar ve bu kurumların mantığına uygun düzenlenen ulusal teknokrat kurullara devredilmektedir. Sonuç kalkınma ve neolibaral ?kalkınma?da başarısızlığın yanı sıra ekonomi yönetiminde bağımsızlığın kaybedilmesidir.
Özet (Çeviri)
Since 1980, a new, uniform point of view has ruled over the economic menagement araund the world. This view is neoliberalism which regards countries as ?same? and ignores differences between them. Keynesian economy policy of ?golden age? was given up with the hegemony of neoliberalism. Besides, view of development has changed, focusing macroeconomic indicators has became essential instead of initial development understanding. Debt crisis in developing countries is another special feature of this period. As the result of crisis, many country contracted agreement with IMF and applied stabilisation policies. In addition structural transformations have arised in economic menagement. This transformations are composed of conomy policies which are intially identified by Washington Consensus and then its revised form Post-Washington Consensus.If we look at Brazil and Argentina cases, we find the result of IMF stabilisation programme. IMF stabilisation policies which was implemented in Brazil and Argentina have caused unstabilisation. Besides, in these countries the structural problems which have been caused by IMF policies have pervented countries development attack.In 1980 Turkey experienced a structural transformation too. Hereafter, new economic understanding which is liberal, outward oriented, market centered has prevailed. Agents of this tranformation are IMF and World Bank. Turkish economy has transformed by orientation of agreements with these institutions. Finally, within the frame of these agreements, some regulations compatible with Post-Washington Consensus have done. By structural reforms, government status of economic actor is deactivated, and thus decision making authority is passed on national technocrat boards which are regulated competible with international instittions and their logical structure. The result is, failing about development and neoliberal ?development? and lost independence on economic management.