Türkiye'de ve OECD bünyesinde zararlı vergi rekabetini önlemeye yönelik çalışmaların değerlendirilmesi
Evaluation of endeavour towards preventing harmful tax competition within turkey and OECD
- Tez No: 280303
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Rekabeti, OECD, Türkiye, Zararlı Vergi Rekabeti, Küreselleşme, Tax Competition, OECD, Turkey, Harmful Tax Competition, Globalization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Vergi rekabeti kavramının nitelik olarak göreceli olmasına rağmen, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından zararlı özelliği ön plana çıkarılarak küresel bir sorun algılamasıyla sorunla mücadele edilmesinin altında yatan gerçek sebeplerin ortaya çıkarılması ve girişimlerin etkinliğinin belirlenmesi çalışmanın amacı oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde vergi rekabeti kavramının özellikleri, unsurları, amacı, hedef değişkenleri, araçları ve türleri genel ve teorik düzeyde incelenmiştir. İkinci bölümde OECD ve Türkiye'deki zararlı vergi rekabeti uygulamalarının irdelenmesi ve OECD tarafından zararlı vergi rekabeti olarak kabul edilen uygulamaların ayrıntılarının ortaya konulması yer almaktadır. Üçüncü bölümünde ise, Türkiye'de ve OECD'de zararlı vergi rekabetine karşı alınan tedbirler ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma, konunun uygulamaya imkan vermemesi nedeniyle, konunun odak noktası olan OECD'nin çalışmaları ve Türkiye'deki uygulama örnekleri çerçevesinde literatür taraması yapılmak suretiyle yürütülmüştür. Sonuç itibariyle OECD ülkelerinin de vergi rekabeti uygulamalarına ve vergi rekabeti araçlarına yer vermesine rağmen, zararlı nitelemesiyle vergi rekabetiyle mücadele çalışmalarına başlayarak görünürdeki amaçları dışında başka amaçları gerçekleştirmeyi hedeflediği ve bu çerçevede mücadele çalışmalarının başarısız olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Detection of underlying actual causes of struggling with the harmful tax competition problem and determination of effectiveness of the attempts to struggle, by featuring its harmful characteristics by OECD with the perception of global problem although the concept of tax competition is relative, constitute the objective of this thesis. Thus in this way, the characteristics, elements, purpose, target variables, means and types of the concept of tax competition is examined in general and theoretical level, in the first part of this work paper. The second part consists of examining harmful tax competition policies in Turkey and OECD, and exhibition of the details of policies accepted as harmful tax competition by OECD. In the third part, there are precautions taken against harmful tax competition in Turkey and OECD, and evaluation of them. The work paper is executed as literature review within the framework of OECD, focus point of the subject, workings and practice examples in Turkey because of the lack of possibility to make and area work. In conclusion, Although OECD countries deal with policies and means of tax completion, they aim to carry out other purposes besides apparent ones by starting workings to struggle with tax competition as taking it harmful, and within this framework it is possible to say struggle workings are unsuccessful.