Öğretmenlerin üst düzey bilimsel süreç becerilerini anlama düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the level of teachers? understanding of integrated scientific process skills
- Tez No: 280354
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve teknoloji programı, fen eğitimi, bilimsel süreç becerileri, sınıf öğretmenliği, Science and Technology Program, Science Education, Scientific Process Skills, Elementary Teaching
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı İzmir ilinde ilköğretim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin bilimsel süreç becerileri düzeyini belirlemek ve bu düzeyi, cinsiyet, mezun olunan bölüm, meslekte çalışma süresi değişkenlerine göre incelemektir. Çalışma İzmir ili metropol ilçelerde ( Bornova, Çiğli, Bayraklı, Buca, Gaziemir, Konak) çalışan 428 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmanın veri toplama aracı olarak Burns, Okey ve Wise'ın (1985) geliştirdiği, Bahar ve Ateş'in Türkçeye uyarladığı 36 çoktan seçmeli sorudan oluşan Test of Integrated Process Skills II (TIPS II) testi kullanılmıştır. Testin sınıf öğretmenlerine uygunluğu için güvenirlik çalışmaları yapılmış, çalışma sonucu Alpha değeri 0,80 bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları şöyledir:1.Çalışma grubunu oluşturan 428 sınıf öğretmeninin bilimsel süreç becerileri seviyesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir.2.Bayan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri düzeyi erkek öğretmenlere göre daha yüksektir.3.Fen alanı mezunu öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri seviyesi sınıf öğretmeni mezunu olan öğretmenlerden yüksek değildir.4.`Diğer' bölümlerden mezun olan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri düşüktür.5.Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri seviyesi 20 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksektir.6.Eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünden son 10 yıl içinde mezun olan öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri düzeyi meslekte uzun yıllar çalışan sınıf öğretmenleri ve farklı alanlardan mezun olup sınıf öğretmenliği olarak görev yapan öğretmenlerden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of scientific process skills amongtechers who are working in İzmir province primary schools and to study this level according to gender, department and work experience. This study was made among 428 teachers working in İzmir province chief towns ( Bornova, Çiğli, Bayraklı, Buca, Gaziemir, Konak, Karşıyaka, Narlıdere, Seferihisar, Güzelbahçe ). Composed of 36 multiple choice questions, Test of Integrated Process Skills II (TIPS II) which was developed by Burns, Okey and Wise (1985) and adapted by Bahar and Ateş, was used as a data gathering tool. The study for the test?s compability to class teachers was done and the study?s Alpha result was found 0,80 The results are:1.It can be said that the 428 class teachers composing the study group?s scientific process level is medium.2.Compared to male teachers, the female teachers?s scientific process levels are higher.3.Science major teacher?s scientific process levels are not higher than class teacher major teachers.4.Scientific process levels of the teachers of ?other? departmants is low.5.Scientific process levels of newly started teachers is higher than 20 years and more experienced teachers.6.Scientific process levels of teachers who graduated from education faculty class teacher departments in the last 10 years is higher than the teachers who have been teaching for many years and teachers who graduated from other departments but working as a class teacher.