Evli bireylerin öznel iyi olma düzeylerinin yordanması
Predicting of married individuals' subjective well-being
  1. Tez No: 280365
  2. Yazar: NERGİS TÜLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP CİHANGİR ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Olma Düzeyi, Evlilikte Problem Çözme Becerisi, Evlilik Doyumu, Kontrol Odağı, Subjective Well Being, Marital Problem Solving Skill, Marital Satisfaction, Locus Of Control
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma evlilikte problem çözme becerisi, evlilik doyumu ve kontrol odağı değişkenlerinin evli bireylerin öznel iyi olma düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Rotter'in İçsel Dışsal Kontrol Odağı Ölçeği, Evlilikte Problem Çözme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Öznel İyi Oluş Ölçeği'nin yetişkinler için geçerlik ve güvenirlik çalışmaları 174 yetişkin bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İzmir ilinde yaşayan 317 evli birey (181 kadın, 136 erkek) katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin en az bir yıllık evli olmaları şartı aranmıştır.Evlilikte problem çözme becerisi, evlilik doyumu ve kontrol odağı değişkenlerinin evli bireylerin öznel iyi olma düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde; evlilikte problem çözme becerisi, evlilik doyumu ve kontrol odağı değişkenlerinin evli bireylerin öznel iyi olma düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the predictive power of variables that marital problem solving skills, marital satisfaction and locus of control on the subjective well being of married individuals.Subjective Well Being Scale, Marriage Life Scale, Internal-External Locus of Control Scale by Rotter, Marital Problem Solving Scale and The Personal Information Form which was designed by the researcher were used in this study.The validity and reliability studies of the Subjective Well Being Scale for were carried out on 174 adults. 317 married individuals (181 women, 136 men) from İzmir, Turkey, constituted the target sample. There was a prerequisite that the individuals participated in this study should be married at least one year with their spouses.In order to determine the predictive power of variables that marital problem solving skills, marital satisfaction and locus of control on the subjective well being of married individuals, stepwise multiple regression analysis was conducted.The results of this study showed that; variables that marital problem solving skills, marital satisfaction and locus of control were significant in predicting subjective well being of married individuals.