Modernist yazarlarda toplumsal cinsiyet ve beden
Gender and body in modernist writers
  1. Tez No: 280367
  2. Yazar: YÖNTEM KILKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KOYUNCU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Virginia Woolf, D.H. Lawrence, modernizm, modernist edebiyat, beden, toplumsal cinsiyet, psikanaliz, feminist psikanalitik kuramlar, Virginia Woolf, D.H. Lawrence, modernism, modernist literature, body, gender, psychoanalysis, feminist psychoanalytic theories
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Beden nedir sorusuna cevap arandığında aslında o dönemin ideolojisinin, ekonomik, sosyolojik ve politik söyleminin, kadın ve erkek bedenini nasıl biçimlendirdiği ve cinsiyetlendirdiği sorgulanmaktadır. Feminizmlerin, cinsiyet ve toplumsal cinsiyeti tanımlamaya çalışırken ürettikleri tüm politik çeşitlilikleri içinde, bedeni, özellikle de kadın bedenini temel alışları onların başlıca ortak noktaları olmuştur. Dolayısıyla, feminist teorinin önemli düşünürleri beden algımızı yeniden biçimlendirmişlerdir.19. yüzyılın son yılları ile 20. yüzyılın ortalarına kadar olan süreci içine alan Modernizm, feminizm, homoseksüellik, androjen kimlik ve biseksüellik gibi kavramların beden ve toplumsal cinsiyet rolleri aracılığıyla tartışıldığı yeni bir açık fikirlilik dönemiydi. Modernist dönemi etkileyen en önemli düşünürlerden biri olan Freud'un çalışmaları dönemin edebiyat ve sanat anlayışını önemli ölçüde etkilemişti. Freud'un beden ve cinsellik üzerine yazdığı kuramların modernist düşünceye en önemli katkısı, bireylerin cinsiyetli kimliklerine doğuştan gelen biyolojik süreçlerden çok sosyal süreçlerden geçerek ulaştığı görüşüdür. Ödipus karmaşası tanımı heteroseksüelliğe psikolojik ve sosyolojik açıklamalar sağlar. Bu çalışma, D.H. Lawrence'ın Oğullar ve Sevgililer ve Virginia Woolf'un Deniz Feneri adlı romanlarını psikanaliz ve feminist psikanalitik kuramlar çerçevesinde incelemektedir.Virginia Woolf ve D.H. Lawrence, modernist edebiyatın önemli yazarları arasında sayılmaktadırlar. Virginia Woolf'un Deniz Feneri ve D.H. Lawrence'ın Oğullar ve Sevgililer adlı romanları, modernist dönemin başta gelen yapıtları arasındadır. Bu çalışma, her iki metinde sunulan beden ve toplumsal cinsiyet kavrayışlarının izini sürerek, her iki modernist yazarın kadınlık ve erkeklik ideallerini araştırmayı ve bu yazarların ait oldukları edebi dönem içindeki cinsel ve metinsel politikalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tezin sonunda, modernist dönemin toplumsal cinsiyet ve beden algısı, bu iki modernist yazarın metinleri üzerinden tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
When attempting to define the body, we question the ideology of a period which shows how the economic, social and political discourse of that period shape and gender the body. Politics of feminisms in all their varieties have one thing in common: When concerning to define the distinctions between sex and gender, their primary concern is the body, especially female body. The major thinkers of feminist theory have reshaped our ideas of how women and men understand what the body is.The Modernist movement of the late nineteenth and early twentieth centuries constituted a literary and cultural revolution. Modernism introduced a new openness to feminism, homosexuality, androgyny and bisexuality by questioning gender and the body. Freud is one of the most influential thinkers of the modernism. His work had a profound influence upon the literature and art of the modernist period. The writing of Freud offers to modernist thinking in his view of the body and sexuality that individuals achieve gendered identities through social process. His description of Oedipus complex provides psychological and social explanations for heterosexuality. This study attempts to analyze D. H. Lawrence?s Sons and Lovers and Virginia Woolf?s To the Lighthouse within the framework of psychoanalysis and feminist psychoanalytic theories.Both D. H. Lawrence and Virginia Woolf are considered among the pioneers of modernist literature. Virginia Woolf?s To the Lighthouse and D. H. Lawrence?s Sons and Lovers are both major novels of Modernism. This present study traces the body and gender in both texts to reveal these modernist writers? ideals of femininity and masculinity and to find out their textual and sexual politics in their literary period. At the end of this thesis, we will try to convey how the modernist period perceives and represents gender and the body by examining these two modernist writers? texts.