Köprülü Fazıl Ahmed Paşa vakıfları
The waqfs of Köprülü Fazıl Ahmed Pasha
- Tez No: 280383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Vakıf, Vakfiye, XVII. Yüzyıl, Köprülü Fazıl Ahmet Pasha, Waqfs, Charter of a Waqf, XVII. Century
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Osmanlı Tarihi açısından ne derece önemliyse kurmuş olduğu vakıflar da Sosyal Tarihçilik açısından o derece önemlidir. XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti büyük bir buhranın içine düşmüştür. Devlet bu durumdan kurtulmak için çeşitli çareler aramaya başlamıştır. XVII. yüzyıl'ın ikinci yarısında (1656) Köprülü Mehmet Paşa ve devamında da Köprülü Fazıl Ahmet Paşa devleti bu vaziyetten kurtarmaya çalışmıştır. Çalışmanın asıl konusu olan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde inşa ettirdiği vakıflarla da siyasi başarılarını taçlandırmıştır. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa kütüphâne, medrese, çeşme, su kemeri, cami, han gibi yapılar inşa ettirerek toplumun her kesimini düşünmeye çalışmıştır. Ancak eldeki deliller ışığında, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa vakıflarından pek azının günümüze ulaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
As much as the importance of Köprülü Fazıl Ahmet Pasha in terms of the Ottoman History, the waqfs which he founded have importance equally in terms of Social Historyography. In the XVII. century Ottoman Empire experienced a big crisis. The state started to search solutions to be able to get rid of this situation. Köprülü Mehmet Pasha who arose through the XVII. century and later Köprülü Fazıl Ahmet Pasha also tried to release the state from this situation. Köprülü Fazıl Ahmet Pasha who is the main subject of our study, enriched his political achivements with the waqfs he made build in different regions of Otoman Empire. Köprülü Fazıl Ahmet Pasha tried to think all parts of society by making library, madrasah, adeuduct, mosque, inn etc. built. However, we see that a few of the Köprülü Fazıl Ahmet Pasha?s foundations survived till today. under the light of the evidences we have.