Nazar, nazarlıkla ilgili inanışlar, uygulamalar ve bunların dini, mitolojik kökenleri (Gaziantep yöresi)
Evil eye, evil eye bead piece and practices and their religion, mythology roots in Gaziantep
- Tez No: 280390
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nazar, uygulamalar, Gaziantep, Evil, applications, Gaziantep
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Nazar inancı ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen uygulamalar, pek çok toplumda görülmektedir. Yüzyıllardır insanlar, nazardan korunmak ve nazarın etkisini yok etmek için çeşitli uygulamalar gerçekleştirmektedir. Gaziantep'te de toplumun farklı kesimlerinden pek çok kişi bitkiler, hayvanlar, taşlar vs. olmak üzere çeşitli unsurlara ait pek çok yöntemi kullanarak kıskançlık, haset, beğeni gibi duygulardan oluştuğuna inanılan nazarı yok etme isteği duymuştur. Toplumda hala devam eden bu uygulamaların dini-mitilojik bağlamda değerlendirilmesi araştırmamızın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Belief in the evil eye, and accordingly, the applications, is seen in many societies. For centuries, people do not have the effect of the evil eye to protect and Nazar performs a variety of applications. Gaziantep, many people from different parts of the community of plants, animals, stones, etc. Many of the elements by using the method to be jealousy, envy, feelings such as appreciation is believed to have lacked the desire to not liking. Society that is still the subject of our research is the evaluation of these applications, the religious-mythological context.,