Nusayrilerde kadın
Woman in Nusarian
- Tez No: 280416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Nusayri, Kitab-ul Mecmu, Zahir, Batın, Şii
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İslam'ın Bâtıni öze en çok bağlı kalmış kollarından biri olan Nusayriler, Ehlibeyte ve İslam'ın Caferi mezhebine bağlıdır. Muhammed bin Nusayr tarafından kurulan mezhep, Hamdan el Hasibi tarafından geliştirilmiştir. Kutsal metinlerin toplandığı Kitabu'l- Mecmu'ya göre mezhep, batın- zahir ilişkisi içerisinde sistemleştirilmiştir.Mezhebin gizlilik esasına göre dinin kadınlara öğretilmemesi konusu üzerinde durulmuştur. Dini kuralların kadınlara öğretilmemesi, kadının namazın dışında tutulması, inanç sistemi içerisinde kadının yeri gibi konular, araştırmanın ana konusunu oluşturmuştur.Nusayri kadınlarının gelenek ve görenekleri, ibadet şekilleri, evlilik aşamaları, reenkarnasyon, yaşam tarzı, kılık kıyafet, bayramlardaki faaliyetleri, temizlenme şekilleri, üzerinde ayrıntılı olarak durulan çalışmada aynı zamanda Ali inancı ve diğer dinlerin tesirleri üzerinde de durulmuştur.Nusayrilerde kadın adlı bu tezin amacı; gizli kalan bir toplumun parçası olan Nusayri kadının Türkiye'de ne tür bir yaşayış sürdürdüğünü anlatmak ve Nusayri kadınını topluma tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
Nusarian are connected to Ehlibeyt and Caferian religious sect of Islam. This religious sect was founded by Muhammad İbn Nusayr and was developed by Hamdan al Hasibi. According to Kitab-al Macmu, the religious sect was systematized in with the relationship of batin/in-zahir/out.According to the secrecies of religioussect, thareligious wasn?t taught to women. The main subject of this study is the position of woman in this religious seat. The women were stayed out of prayer.Amaje in Nusarian women; master graduarde worship; the traditions and custams, the types, the degree of marriage, reincarnation, their life styles, their costumes, the effects in religious rituals, the types of ritual ablution, the Islamic Alevism and other religious are effective. The aim of the study to tell how the women live in Turkey and to explain Nusayrian women.The aim of is this thesis to tell how tol ive woman in Turkey and to intoduce Nusarian women to people.Abstract: Nusarian, Kitab-al Macmu, Zahir/İn, Batın/Out, Shiite