1960'lardan günümüze evlenme geleneğinin değişimi: Samandağlı Nusayri kadınlar örneği
Change in marriage tradition from the 1960s to the present: The example of Samandağlı Nusayri women
  1. Tez No: 866203
  2. Yazar: HELEN MİÇOOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Geleneği, Ataerkil Yapı, Kadın, Toplumsal Değişim, Samandağ, Marriage Tradition, Patriarchal Structure, Women, Social Change, Samandağ
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Evlilik, toplumlar için önemli bir müessesedir. Farklı topluluklar evliliğe farklı anlamlar yüklemişlerdir. Evliliğin kendine ait gelenekleri, kendi içinde aşamaları vardır. Hatay'ın Samandağ İlçesinde yaşayan Nusayri kadınların gözünden evlenme geleneklerinin aşamalarını ve değişimini ele alan bu çalışmada; evlilik geleneğinin nasıl ilerlediği, kadınların evlenme aşamalarındaki yerleri ve ayrıca Samandağ'da yaşayan Nusayriler için evliliğin önemi incelenmiştir. Samandağ'da yaşayan Nusayrilerin evlilik aşamaları ve gelenekleri, bu geleneklerde kadının rolü ve bu ritüellere kadının bakışı temel tartışma alanlarıdır. Bunların yanı sıra kadınların evlilik sürecindeki konumu ve evlilik sürecinin, geleneklerin ve kadınların konumlarının nasıl değiştiği çalışmanın diğer temel tartışma alanlarıdır. Çalışma alanı, Samandağ İlçesinin farklı mahalleleridir. Araştırma için gereken bilgiler; derinlemesine görüşme, gözlem ve literatür taraması ile elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında Samandağ'da yaşayan Nusayrilerin evlenmeye dair bütün gelenekleri uyguladıkları, Samandağ'daki Nusayri kadınların evlilik süreçlerinin ataerkil yapının karşısında oldukça zorlu geçtiği, kendi fikirlerini beyan edemedikleri sonucuna varılmıştır. Evlilik geleneğinin, dönemin şartlarının değişmesi ve modernleşmeyle beraber geçmişten günümüze değiştiği veya eski geleneklere yeni anlamlar katarak uygulandığı gözlemlenmiştir. Kuşaklar arası geleneklerin uygulanmaya devam edildiği ancak son kuşakta değişimin daha belirgin yaşandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is an important institution for societies. Different communities have given different meanings to marriage. Marriage has its own traditions and stages. In this study, which deals with the stages and changes of marriage traditions from the eyes of Nusayri women living in Samandağ District of Hatay; How the marriage tradition progresses, the place of women in the marriage stages, and also the importance of marriage for the Nusayris living in Samandağ are examined. The marriage stages and traditions of the Nusayris living in Samandağ, the role of women in these traditions and the women's perspective on these rituals are the main areas of discussion. In addition, the position of women in the marriage process and how the marriage process, traditions and women's positions change are the other main discussion areas of the study. The study area is different neighborhoods of Samandağ District. Information required for the research; It was obtained through in-depth interviews, observations and literature review. Looking at the results of the study, it was concluded that the Nusayris living in Samandağ practiced all traditions regarding marriage, the marriage processes of Nusayri women in Samandağ were quite difficult in the face of the patriarchal structure, and they could not express their own opinions. It has been observed that the marriage tradition has changed from past to present with the changing conditions of the period and modernization, or has been implemented by adding new meanings to old traditions. It has been determined that intergenerational traditions continue to be implemented, but the change is more pronounced in the last generation.