547 numaralı Vakıf Defteri'ne göre Konuralp Vakıfları tarihi
History of Konuralp Waqfs for number of 547 Waqfs Notebook
- Tez No: 280594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, vakıf defteri, Konuralp, Waqf, Waqfs Notebook, Konuralp
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Osmanlı Devletinin vakıflardan olumlu ve önemli sonuçlar sağlayabilmesi, ne sadece vakıf sisteminin kendi iç işleyişine ne de Osmanlı'nın vakıfları barındırdığı devlet yönetim biçimine bağlanabilir. Burada iyi kurgulanmış iki taraflı devlet-vakıf işleyiş sisteminden bahsetmek daha doğru olacaktır. Bu sistemden nasıl yararlanılabileceğine, vakıfların mevcudiyetlerine, daha da önemlisi olumlu katkılarla mevcudiyetlerine, Osmanlı Devleti iyi bir örnektir.Vakıf kayıtları günümüzden asırlar öncesine inen tarihî ve kültürel malzemeyi de içinde bulunduran kayıtlardır. Bu kayıtlar, Konuralp ve çevresinde özellikle beylikler dönemi ile Osmanlı Devleti'nin ilk dönemleri için kıymetli hazine niteliğindedir.İncelediğimiz kayıtlar, Türk devlet ve beyliklerinde kurumların nasıl işlediği, kurumlarda nasıl bir yönetim kültürü olduğu, eğitim gibi toplumun ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı, nelerden vergi alındığı, hangi ürünlerin ekilip-dikildiği, coğrafî özellikleri ve vakıf müesseselerinin işleyişi gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.Yörede, Selçuklu çağından itibaren, Candaroğulları, Umur oğulları ve Osmanlı egemenliğinin ana hatlarına dair önemli ipuçları tespit edilebilmiştir. Defterdeki bilgiler sayesinde önemli devlet adamları ve onların ailesi hakkında da bilgi sahibi olabiliyoruzAraştırmamızda ilk olarak giriş yapılarak alanyazın ve yöntem hakkında bilgi verilmiştir.. Birinci bölümde, genel olarak vakıf müessesesi ve Konuralp tarihi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, 547 numaralı vakıf defterinin transkripsiyonunu verdik. Üçüncü bölümde ise defterin değerlendirmesini yaptık.
Özet (Çeviri)
Waqfs of the Ottoman Empire can provide a positive and significant results, nor only in its internal functioning of the foundation system of state administration nor the format of the host can be connected only foundations of the Ottoman Empire. Here, well-functioning system constructed from two-sided state-of-trust would be more correct to speak of. How to make use of this system, the existence of foundations, more importantly, positive contributions to their existence, the Ottoman Empire is a good example.Present centuries before the foundation down to the records contain entries in the historical and cultural material. These records, quality precious treasure for Konuralp and especially around the period of principalities with the first period of Ottoman Empire.Sultanates in we examined the records of institutions and the Turkish government works, how is a management culture, education, such as how satisfied the needs of society, what allows us to have knowledge about many issues such as tax receipt. What we can learn about the geographical features of the products planted. In addition, the functioning of the institution of the wagfs, we see a clear way.In the region from the Seljuk era, Candaroğulları, Umur sons of the Ottoman domination of the main lines could be found an important clue. Notebook with information about the important dignitaries and their families We become familiar withThe first study was part of the entry. In the first section, general information about the history of the wagfs are given institution and Konuralp. In the second part, 547 the number of waqfs of the notebook we have transcribed. In the third section have made assessment of the notebook.