Sanayi işletmelerinde insan kaynakları yönetimi açısından işgören bulma ve seçme süreci: Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ne yönelik bir araştırma
A period of finding and choosing emplooyees for human resources: A research at Bursa Organized Industrial Region
  1. Tez No: 280597
  2. Yazar: AYNUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), Bursa Organize Sanayi Bölgesi işletmeleri, SPSS, Human Resource Management (HRM), Bursa Organized Industrial Region?s Companies, SPSS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bir işletmeye yön veren ve onu başarıya götüren en önemli öğe insan gücüdür. İnsana verilen önemin artmasıyla birlikte insan kaynakları yönetiminin önemi de anlaşılmaya başlamıştır. İnsan gücünün, işletmenin gerçek gereksinimini karşılayacak düzeyde ve yetenekte bulunması ve bunlar arasında en yararlı olanlarının seçilmesi, İnsan Kaynaklarının doğru ve en etkin şekilde kullanılmasının birinci basamağıdır. Doğru tespit edilmiş fonksiyonlar, uygun işe uygun eleman seçiminde ve çalışan ve şirket açısından yüksek performansa ulaşılmasında önemlidir.Bu çalışmanın amacı, Bursa'da, yoğun rekabet ortamında üretim yapan ve insan kaynakları birimlerine sahip işletmelerde literatürde yaygın biçimde yer alan belirli İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) fonksiyonlarının firma performansına etkilerini ortaya çıkartmaktır.Çalışma beş ana bölüm halinde araştırılmış olup; giriş bölümünde; araştırmanın problemi, araştırmanın amacı, hipotezleri ve sınırlılıklarından bahsedilmiştir. İkinci kısmında; personel bulma ve seçmenin önemi, amaçları, fonksiyonları vs. bakımdan geniş ölçüde literatür çalışması yapılarak incelenmiştir ve işletmelerde personel bulma ve seçme sürecinden bahsedilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise; Araştırma yönteminden bahsedilmiş olup, Bursa Organize Sanayi Bölgesi işletmelerinde personel seçme süreci ile ilgili durum değerlendirilmesiyle birlikte, SPSS istatistik programı yardımıyla, frekans, T-testi, Korelasyon ve Anova analizleri yapılarak incelenmiştir. Son bölümde ise, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most significant factor, which directs an enterprise and determines its success, is its human power. By the increasing value of human being the importance of human resorce management is understood. it is the first step of using the Human Resources in a correct and efficient way to find the human power, which is at a level and competency to meet the real requirements of an enterprise, and to select the most suitable ones among them. Correctly determined models are significant for the selection of the correct employee and for the achievement of high performance for both the employee and the company.The purpose of this study is to explore the relationship between Human Resource Management (HRM) Models, and Qualitative and Quantitative Companies Performance in Bursa, that own Human Resources Departments.For that reason, this study contains five main chapters: in the first one; research problem, purpose of the research, hypotheses, and limitations are discussed. In the second chapter; personel selection?s importance, selection process,models and its goals are searched by an extensive literature and period of finding and choosing employees for companies. In the third and forth chapters; the method on searching of this study is declared, at Bursa Organized Industrial Region?s Companies personel selection process assessments are mentioned by inquiry study and using SPSS by frequency, T-test, Correlation and Anova analysies. In the final chapter; conclusions and recommendations are given.