Giresun'da Türk su kültünün izleri
Traces of the Turkish water cult in Giresun
  1. Tez No: 523767
  2. Yazar: FATMA KÜRKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Türk Kültürü, Su Kültü, Giresun, Çepniler, Halk İnançları, Folklor, Aksu Festivali, Mythology, Turkish Culture, Water Cult, Giresun, Çepnis, Folk Beliefs, Foklor=Folklore, Aksu Festival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez, Türk mitolojisinde önemli bir yeri olan su kültünün Giresun Kültürü ve halk inanışlarındaki izlerini, yaşayan mirasını ve geçirdiği değişimlerin tarihsel serüvenini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı konunun mahiyeti ve sınırları, araştırmanın önemi ve amacı ile takip edilen yöntem hususlarına ayrılmıştır. Tezin İlk bölümünde dünya mitolojisi ve semavi dinlerde suyun yeri konusu işlenmiştir. İkinci bölümde İslamiyet öncesi eski Türk kültüründe su inanışı meselesi çeşitli cepheleriyle incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, Anadolu'da ve hassaten Giresun Çepnileri arasında Türk su kültünün izleri kültür tarihi bağlamında ortaya konulmuştur. Araştırmamızın sonuç kısmında elde edilen bulgular ana hatlarıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to put forward the remains in folk beliefs and Giresun Culture, historical experience of incidented changes and living heritage of water cult which has an important place in Turskish Mythology. Our study consists introduction and three parts. There are content and limits of the topic, importance and purpose of research and followed method points in introduction part. In the first part; World Mythology and water feature in Celestial Religions have been worked with various ways. In the third and the last part; remains of Turkish Water Cult in Anatolia and especially between Giresun Çepnis have been put forward in the context of culture history. In the conclusion part of our study; the obtained findings have been commented with the main lines.