Yabancılara Türkçe öğretiminde (Temel Seviye A1) bilgisayar destekli materyal geliştirme ve bunun öğrenci başarısına etkisi
Developing computer assisted materials in teaching Turkish to foreigners (Basic User A1) and its effects on students' success
- Tez No: 280649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÂZIM KARABÖRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimi, Bilgisayar Destekli Materyal, Materyal Geliştirme, Akademik Başarı, Teaching Turkish to Foreigners, Computer Assisted Foreign Language Teaching, Computer Assisted Material, Material Development, Academic Success
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu araştırmada tarama modeli ve deneysel model birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın tarama modeline göre yürütülen kısmında Avrupa Konseyi tarafından hazırlanıp aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Konsey'e üye ülkeler tarafından uygulanmaya başlanan Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'(CEFR)na uygun olarak Yabancılara Türkçe öğretimi için Temel Seviye A1 düzeyinde öğretim planlaması gerçekleştirilmiştir. Bu yeni planlamaya göre öğretilmesine karar verilen bilgi, 27 başlık altında bilgisayar destekli materyal hâline getirilmiştir. Hazırlanan materyaller, interaktif CD şeklinde kullanıma sunulmuştur.Bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi ile düz anlatım yöntemiyle yapılan yabancı dil öğretimi arasında öğrenicilerin akademik başarısını artırma konusunda fark olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan deneysel çalışma ise kontrol gruplu ön test-son test modeline dayalıdır.Araştırma, 2009-2010 öğretim yılında S. Ü. İlahiyat Fakültesi Türkçe Hazırlık Sınıfında öğrenim gören 34 öğrenici üzerinde yapılmıştır. Kontrol ve deney gruplarını belirlemek amacıyla Seviye Tespit Sınavı yapılmıştır. Öğrenicilerin bilgi seviyelerinin eşit olmaması sebebiyle yansız atama için öğreniciler sınav sonucuna göre başarı sırasına konularak tek ve çift rakamlara göre gruplara ayrılmıştır.Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testleri, öğrenici görüşleri ve gözlem raporları kullanılmıştır.Araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar destekli materyalden beş tanesi uygulama için seçilmiştir. Konularla ilgili veri toplama aracı olarak hazırlanan sorular, gruplara ön test olarak sunulmuştur. Uygulama için seçilen her konu, deney grubuna bilgisayar destekli materyal ile kontrol grubuna ise düz anlatım yoluyla anlatılmıştır. Uygulamanın sonunda veri toplama aracı olarak hazırlanan sorular son test olarak yeniden uygulanmıştır.Uygulama sonunda, deney ve kontrol gruplarının başarı testlerinden elde edilen sonuçlar ön test-son test puanları arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek amacıyla ilişkisiz gruplar için ?t testi?ne tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucu uygulama için belirlenen beş konudan birinde deney ve kontrol grubu ön test-son test ortalama puanları arasında 0.02 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Diğer dört konunun ön test-son test ortalama puanları arasındaki fark, aritmetik ortalama bakımından deney grubu lehine yüksek çıkmasına rağmen istatistiksel olarak bir anlamlılık ifade etmemektedir.Bulgular, bilgisayar destekli materyal ile düz anlatım yoluyla işlenen yabancı dil olarak Türkçe dersi arasında öğrenicilerin akademik başarılarını arttırma konusunda anlamlı bir farklılık olmadığını ortaya koymaktadır. Ortaya çıkan uygulama sonuçları, uygulama yapılan öğrenici sayısının azlığı, gruplar içinde neredeyse Türkiye Türkçesi konuşan öğrenicilerin varlığı, aynı grup içinde Türkçeyi iyi bilenlerle hiç bilmeyenlerin bulunması gibi sebeplerle genelleme yapmak için uygun değildir.Uygulama konusunda görüş bildiren 20 öğrenicinin 13'ü bilgisayar destekli eğitimin, 7 öğrenici ise düz anlatım yoluyla öğretimin kendileri açısından daha faydalı olduğunu belirtmişlerdir.Araştırmacının gözlemlerine göre ise bilgisayar destekli öğretim düz anlatım yoluyla öğretime göre sınıf yönetimi, öğrenicilerin dikkat ve motivasyonunu artırma, konuların anlaşılmasındaki kolaylık vb. yönlerden daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, both survey research model and experimental model were used. In survey model part, A1 level Turkish teaching was planned for Teaching Turkish to Foreigners program which was prepared by European Council and was started to conduct by council member including Turkey in compliance with Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) and this new information was turned into computer assisted material under 27 items. Prepared materials were brought into use with interactive CDs.The experimental study which aims to find out the difference of computer assisted foreign language teaching and traditional teaching?s effectiveness on academic success is based on ?pre-test post-test with control group? model.The research was carried out in 2009-2010 Academic year in Divinity Department of Selcuk University with 34 students who were studying in Turkish Preparation Class. A placement test was conducted in order to determine the experimental and control groups. As the levels of student were not equal, for objective preferment, groups were created according the odd and even numbers of students.As data collection tools, achievement tests which were developed by the researcher, students? views, and observation reports were used.5 computer assisted materials developed by the researcher were chosen for the research. Questions about the topics, which were prepared as data collection tool, were given to students as pre-test. In experimental group, every subject was thought with computer assisted materials and in control groups with traditional method. At the end of the research, questions prepared as data collection tool were re-asked as pos-test.At the end of the research, the results of experimental and control groups? achievement tests were analyzed with `t test? for unrelated groups in order to detect the difference between experimental and control groups. The results showed that in one subject there is a significant difference between pre-test post-test results of experimental and control groups. There is no significant difference between the other 4 subject?s pre-test post test results statistically but arithmetic mean of experimental group was higher than the control group.The findings showed that there is no significant difference between the effectiveness of computer assisted and traditional language teaching on students? academic success. The results are not appropriate to make generalization because of scarcity of students who participated the study, the existence of native like Turkish speakers, and the existence of both perfect and awful users of Turkish in same group.13 students out of 20 who expressed opinion on the application stated that computer assisted teaching were more beneficial for them, while 7 of them thinks opposite.According to the observations of the researcher, computer assisted teaching was more successful than traditional teaching in some aspects such as; classroom management and increasing students? attention and motivation.