Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Bayt?r (metin-inceleme-dizinli sözlük)
Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Bayt?r (text-analysis-index)
- Tez No: 280703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN PAÇACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Baytar, İbnü?l Baytar, Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Baytar, İbnü?l Bayt?r
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 710
Özet
Bu çalışmamızda, İbnü?l Bayt?r?ın Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Bayt?r adlı eserinin 1a-70b varakları arası incelenerek eserin dil özellikleri yapılan inceleme ile ortaya konulmuştur.Yaptığımız bu çalı?mada Ön Söz, Giriş ve Sonuç kısımları dı?ında İnceleme, Metin, Dizin ve TıpkıBasım yer almaktadır.Bu çalışmanın ana bölümlerinden biri olan İnceleme bölümünde, eserin dil özellikleri; Eski Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi ve Türkiye Türkçesi üçgeninde sözcüklerin, sözcük gruplarının ve eklerin görevleri, kullanılışları, gelişimi ve değişimi ile birlikte, özellikle Arapça ve Farsçanın Türkçeyle olan ilişkisi tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalı?mamızın metin kısmında Tercüme-i Müfred?t-ı ?bn-i Bayt?r?ın, transkripsiyon alfabesiyle Latin alfabesine aktarımı yapılmıştır. Bu bölümde okunamayan bölümler (???.) işareti ile sayfa kenarlarında ve altlarında metine dahil olmayan kısımlar ise köşeli parantez [ ] içerisinde gösterilmiştir.Dizin bölümünde, metinde geçen sözcükler alfabetik olarak sıralanarak, kelimelerin anlamları ve hangi dile ait oldukları verilmiş, bunların yanında sözcüklerin ve sözcüklere getirilen eklerin bulundukları varak ve satır numaraları belirtilmiştir.Çalışmamızın son kısmına incelediğimiz eserin Tıpkıbasımı ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study,foils of Tercüme-i Müfred?t-ı İbn-i Bayt?r between 1a and 70b were analyzed and with this analysis, language features of the work were presented.In this study introduced, there are three sections; analisis,text,index which are the most important parts of our work besides preface, introduction and conclusion sections and also at the end of the work there is exactcopy section.In the analysis section,one one of the main parts of the this study, language features of the work, functions, usage, development and transformation of the words, word groups, and prefixes and suffixes, the relationship between Turkish and especially Arabic and Persian were tried to be explored.In the text section of our study, Tercüme-i Müfred?t-ı ?bn-i Bayt?r was transferred into Latin alphabet with the transcription alphabet.In this part, sections which can?t be read were shown with (?).Besides, parts which are not included to text, on the borders and at the bottom of the paper, were shown with [ ].In the index section, words which appeared in the text were ordered alphabetically; the meaning of the words and the language which they belong were given.In addition to these, the foil and line numbers of the words and prefixes and suffixes added to words were explained.Exactcopy of the work has been added to the last part of this study.