Sivas İli Kangal ilçe merkezi sözlüğü
The dictionary of Country Town Kangal
  1. Tez No: 280704
  2. Yazar: LEYLA ÖKRUCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kangal, söz varlığı, ağız çalışmaları, sözlük, Kangal, vocabulary, the studies of dialect, dictionary
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Sivas'ın Kangal ilçe merkezine ait sözcükler üzerinde durulmuş ve bir anlamda sözlük çalışması yapılmıştır.Çalışmamızın amacı, ağızlar ve sözlükler üzerinde yapılan çalışmalara katkı sağlayarak, bu alandaki eksikliğin giderilmesine yardımcı olmaktır.Çalışmamızda yer alan kelimeler, hazırladığımız birtakım soruların yöre halkına sorulmasıyla tespit edilmiştir. Sorular gerek ev ziyaretleri sırasında, gerekse yolda ve kahvehanede rastladığımız insanlara yöneltilmiş ve ağız özellikleri dikkate alınarak kayıt altına alınmıştır. Çalışmamızdaki kelimelerin bir kısmı da Derleme Sözlüğü'nden alınmış olup, bunlar tek tek yöre insanlarına sorularak araştırılmış ve DS'deki cilt ve sayfa numaralarıyla verilmiştir.Bu çalışmamız sonucunda, köklü bir geçmişe ve yerleşime sahip Kangal'ın ağız ve ses özelliklerini hala koruduğu ve halkın konuştuğu dilin birçok yönden yazı dilinden ayrıldığı görülmüştür.Kaynakça bölümünde çalışma sırasında faydalanılan kaynaklar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, It has been exphasized on words which blong to Kangal County Town of Sivas and namely, a dictionary work has been done.The aim of our work is to overcome the lacks in this field by contributing on dialect and dictionary studies that were done,before.The words in our work have been identified by asking some prepared questions to community. The questions have been asked the people we met along the way, both during our home visits and cafes, so they have been recorded by regarding their dialect features. Besides, one part of words in our work have been taken from `?Derleme Dictionary?? (Complation of Turkish Words), these words have been examined individually by asking people and presented with volume and page no of dictionary.As a result of our work, it has been seen that by its long-standing background and ancient settlement Kangal still protects the dialect and phonetic features and the spoken language of community differentiates from the literary language of community, in many aspects.In the bibliography, the sources used during study take place.