Çalgı çalma eğitimini etkileyen sosyo-kültürel etkenler (Malatya-Sivas karşılaştırması)
The effect of socio-cultural agents at the education of playing musical instrument (comparision with Malatya and Sivas)
  1. Tez No: 280715
  2. Yazar: EMRAH UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. CEMAL YURGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Sosyo-Kültürel Etken, Education of Music, Education of Playing Musical Enstrument, Socio-Cultural Agents
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Müzik eğitiminin, insanı hedeflenen noktalara ulaştırabilmesi ya da en azından kişide estetik eğilimi gerçekleştirebilmesi için çalgı eğitimi şarttır. Çalgı eğitimi, kurumlarda uzmanlarca verilmektedir. Ancak her eğitim alanında olduğu gibi müzik eğitiminde ve müzik eğitiminin dış dünyaya açılan kapısı diyebileceğimiz çalgı eğitiminde de dış etkenlerin olumlu veya olumsuz etkileri söz konusudur. Bu etkenler çalgı eğitimi veren kurumların yapıları ve yerleşim yerlerinin sosyo-kültürel yapılarının derinlemesine incelenmesiyle saptanabilir.Bu çalışmada çalgı çalma eğitimini etkileyen sosyo-kültürel etkenlerin saptanabilmesi için gerekli sosyo-kültürel yapı araştırmaları yapılmış ve anketler hazırlanmış olup; bu materyaller iki farklı ilde lise ve üniversite düzeyinde çalgı eğitimi alan öğrencilere sunulmuştur. Öğrencilerin, çalgı eğitimi ve çalgı eğitimini etkileyen sosyo-kültürel etkenler hakkındaki tezleri, hemen her görüşe yer verebilecek biçimde düzenlenmiş sorulara verdikleri yanıtlar ve sosyo-kültürel araştırmalar doğrultusunda belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, Sivas ve Malatya İlleri; örneklemini ise Sivas ve Malatya İllerinde bulunan Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Müzik Bölümü, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Programı, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü ile İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Programı, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracının hazırlanması ve uygulanması, bizzat araştırmacı tarafından; ilgili kaynaklar tarandıktan sonra yapılmıştır. Araştırma sonucundaki veriler ?SPSS for Windows 16.0 ?paket programından yararlanılarak elde edilmiştir. Veriler, frekans tabloları çıkarılarak; ilişkilerin belirlenmesi için bağımsızlık kontrolü amacıyla `'RxC Çapraz tablosu''uygulanarak çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The education of playing musical instrument is essential for conveying individual?s targeted points or at least achieving invividual?s esthetical tendency. The education of playing musical education is given by experts at the institutions. However optimistic or negative effects of outer agents are on the carpet at the education of musical and at the education of playing musical instrument. These agents can be determined by the structure of the institutions and the structure of socio-cultural agents in a settlement.In this study, to determine the the effect of socio-cultural agents at the education of playing musical ınstrument, structure research was maked and surveys were prepared. These materials were applied at the musical instrument education students. The questions was prepared including all thesis about socio-cultural agents. Students answers was evaulated according to socio-cultural search.The scope of research, Sivas and Malatya province: Total sample include the students of Fine Arts and Sports High Schools in both cities. Musical Teachers Depatment and Musical Deparment at The Faculty of Fine Art Education at The Cumhuriyet University and Musical Teachers Depatment and Musical Projection Deparment at the Faculty of Fine Art Education at the İnönü University. Preparation and implementation of data collection, personally by the researcher, the sources were scanned then. Research results from the data by using ?SPSS for Windows 16.0? package program was obtained. Data, frequency tables were removed, the determination of relations after the independence in order to control cross-tables applying RxC was resolved.