Risk altındaki çocukların agresif davranışlarının azaltılmasında sanat eğitiminin rolü
  1. Tez No: 280714
  2. Yazar: AYŞE TUNCAY ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon, Sanat, Sanat eğitimi, Risk Altındaki Çocuk, Aggression, Art, Art Education, Child Under Risk
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada; Sanat Eğitimi'nin risk altındaki çocukların agresif (saldırganlık) davranışlarının azaltılmasında sanat eğitiminin rolü araştırılmıştır. Araştırma öntest-son test deneysel araştırma modeline göre düzenlenmiştir.Araştırmanın evrenini Malatya il merkezinde bulunan Risk Altındaki Çocuklarımızı Kültür ve Sanatla Geliştirme Derneğine, Malatya Çocuk Şube Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik ve Sosyal Hizmetlerden yönlendirilmiş 57 kız ve 63 erkek olmak üzere toplam 120 risk altı çocuktan oluşmuştur.Araştırmanın uygulandığı risk altındaki çocukların saldırganlık puanları Tuzgöl (1998) tarafından geliştirilen Saldırganlık Ölçeği ile elde edilmiştir. Ayrıca, Çalışmaya katılan çocukların demografik bazı değişkenlerine ulaşmak için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmada grubunda yer alan risk altındaki çocukların agresyon (saldırganlık) düzeylerini azaltmaya yönelik 24 haftalık (288 saat) Sanat Eğitimi Programı uygulanmıştır. Program uygulanmadan önce saldırganlık ölçeği ön test, program bitiminden sonra ise saldırganlık ölçeği son test uygulaması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde sayı ve yüzdelik hesabı ve Paired Sample T Testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, sanat eğitimi programının araştırma grubundaki risk altındaki çocukların saldırganlık düzeylerini anlamlı düzeyde azalttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the role of art education in decreasing (the proportion) of aggressive behaviour of children under risk. The research is conducted on the experimental model of initial test-final test.The universe of research consisted of a total of 120 students, 57 girls and 63 boys, who were directed from the section of Controlled Freedom (of behaviour) and from the section of Social Services of the Malatya Child Care Directory to the Society of Developing Children Under Risk By Means of Education in Culture And Art. This society is located in the Malatya city center. The aggression ratio (score) of students under scrutiny was calculated by applying the Aggression Measure, a method developed by Tuzgöl (1998). In additon, The Personal Information Form, designed by the researcher, was used to obtain the demographic variables of these students.24-weeks (288 hours) Programme For Education In Art was applied on the student group of this research with the aim of decreasing their level of agressiveness.Before the realization of this programme the aggression measure initial test, and after the conclusion of the programme the aggresion measure final test were applied. For the analysis of obtained date Paired Sample T Test was used.According to the data obtained by this research, it was observed that the programme of art education helped to meaningfully decrease the ratio of agression of students in the research group.