Hatay'da reenkarnasyon memoratları
Reincarnation memorat?s in Hatay, master?s
- Tez No: 280717
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Reenkarnasyon, memorat, Hatay, halk inanışı, ruh göçü, Reincarnation, memorat, Hatay, folk belief, transmigration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Reenkarnasyon, insan öldükten sonra ruhunun bir başka bedende tekrar dünyaya gelmesidir. Hindistan, Çin, Tayland, ABD, Lübnan ve Yemen gibi pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de örneklerine rastlanan, hakkında çokça çalışma yapılan ve tarihi çok eskilere dayanan bir inanıştır. Reenkarnasyon inancı Hıristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet'te de kendine yer bulmuştur. Çeşitli zamanlarda ruh göçü, tenasüh, hulul ve ruh sıçraması gibi isimler de verilmiştir.Hinduizm ve Budizm'de ruhun günahlarından arınmak için hayvan ya da bitki olabileceği sonunda da Nirvana'ya ulaşarak orada yok olacağına inanılır. Ortadoğu coğrafyasında ise bu durum biraz daha farklıdır. Ruh, her ne kadar enkarne olsa da İslamiyet'teki cennet ve cehennem inancı da kendini korumuştur. Bu tür bilgilere Arap Aleviler arasında derlediğimiz anlatıların bize sunduğu inanç dünyasında rahatlıkla bulmaktayız.Memoratlar sözlü anlatım türleri içinde en son ortaya çıkan türdür. Diğer türlerden farklı olarak kahramanları sıradan ve günümüz insanlarıdır. Olayları günümüzde veya günümüze yakın bir zaman ve mekânda geçer. Memoratlar da diğer sözlü anlatılar gibi birer kültür taşıyıcısıdır. İçlerinde üretildikleri toplumun gelenek-görenekleri, inanç dünyası, yaşam biçimleri ve standartları hakkında çok kıymetli bilgiler barındırırlar. Birçok farklı konunun yanı sıra reenkarnasyon inancıyla alakalı memoratlar da bulunmaktadır. Söz konusu memoratlar, şekil ve muhteva yönünden incelendiğinde farklılıkları olmakla birlikte birçok bakımdan ortak yönleri olduğu tespit edilmiştir. Reenkarnasyon memoratları, Arap Alevilerinin ruh, öteki dünya, cennet-cehennem inanışları ve tekrar doğuşun sebepleri gibi konulardaki yaklaşımlarını rahatlıkla ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Reincarnation, a human soul to another body after death is that the world again. At various times transmigration, teanasuh, hulul and given names such as splashing in the soul. Over the world India, China, Thailand, the United States, Lebanon and Yemen, in Turkey as in many other countries, such as rare instances, a lot about who conducted the study, and a belief based on very old history. Although some of the primitve religion, Christianity, Judaism, and in the Islam has found its place.Hinduism and Buddhism, the spirit animal or plant to be purified of their sins may be does not there at the end of the belief that Nirvana. According to the sins committed in the Middle East this case so difrent. Spirit, incarnate, although even if heaven and hell belives in the Islam kept himself. This kind of information culled from the Arab Alevis are narratives offered by us we find comfort in the world of faith.Memorats types of verbal expression in the most recent occurring species. Unlike other species, close to the present day heroes and ordinary people. Events close to the present day is a time and place. Memorats other oral narratives, such as a carrier of culture. They are produced inside the society's traditions-traditions, faith, community, lifestyles, and contain very valuable information about the standards. Belief in reincarnation, as well as many different issues are relevant to memorats. These memorats, although the differences are examined in terms of shape and content were found to be common in many respects. Reincarnation memorat`s, Arab Alevis soul, the other world, heaven-hell, beliefs and attitudes on such matters as easily reveal the reasons for re-birth.