Adana Nusayrileri dini inanışlar-törenler-halk kültürü
Adana Nusayris religious believes-ceremonies-folk culture
  1. Tez No: 125691
  2. Yazar: SUZAN BATUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Nusayriya, Religious Believes, Ceremonies, Folk Culture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
ÖZET ADANA NUSAYRİLERİ DİNİ İNANIŞLAR - TÖRENLER - HALK KÜLTÜRÜ Suzan BATUMAN Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Erman ARTUN Eylül: 2003; Sayfa: 422 Günümüzde Nusayriler, Anadolu'nun Çukurova yöresinde Adana, Mersin, Hatay illerinin hem şehir merkezlerinde hem kırsal alanlarında yaşamaktadır.“Arap Alevileri”olarak da adlandırılan bu topluluğun yazılı ve sözlü çeşitli kaynaklardan yola çıkarak tarihleri ve inançları incelenmiştir. Adana ve çevresinde yaşayan Nusayrilerin son yıllara kadar, kapalı bir yaşam sürmelerinden, gelenek ve göreneklerinde, dini inanç ve buna bağlı kutlamalarında önemli bir değişiklik olmamıştır. Hayatın çeşitli evrelerinde kutsal kitap saydıkları“Kitab el-Mecmu”a sıkı sıkıya bağlı kalarak davrandıkları görülmektedir. Nusayrilik, Şiilikle îslamın iman esasları bakımından Kur'an ve Ehl-i Beyt yolunu izleyen Caferi mezhebinin ilkelerine bağlı kalmak; imanla ilgili inançları açısından nübüvvet (peygamberlik), imamet (dinsel hilafet), adalet, tevhid (Tanrı'nın tekliği) ve kıyamete inanmak açısından örtüşmektedir. En belirgin özellikleri ruhgöçüne (reenkarnasyon) inanmalarıdır. Tanrı inancını da buna bağlamaktadırlar. Batın olan Tanrı'nın zahirde Adem'den önce yedi, Adem'den sonra yedi; toplam on dört kez zuhur ettiğine inanmaktadırlar. Ancak bu inancı benimserken Tanrı' nın tecelli ettiği kişiye tapmak olarak değil, o kişide tecelli eden Tanrı'nın gücüne, uluhiy etine, tapmaktadırlar.Son zuhurda Tanrı'nın Ali'de tecellisi, Ali'ye tapılıyor yanılgısını doğurmaktadır. Uzun bir tarih süreci içinde birlikte yaşadıkları, ilişkide bulundukları toplumlarla birçok kültür alışverişinde bulunmuş olmalarına karşın temel inanç kavramlarında fazla bir değişiklik olmamıştır. Bu toplulukta meydana gelen değişiklikler daha çok eğitim, dil, sosyal statülerde olmuştur. Anahtar Sözcükler : Adana, Nusayrilik, Dini İnanışlar, Törenler, Halk Kültürü
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ADANA NUS AYRIŞ RELIGIOUS BELIEVES-CEREMONIES-FOLK CULTURE Suzan BATUMAN Master Thesis, Turkish Language and Literature Main Branch Adviser: Prof. Dr. Erman ARTUN September : 2003; Page: 422 Currently, the Nusayris live both in the centers and rural districts of Adana, Mersin, and Hatay provinces in the Çukurova region of Anatolia. Those people are also called Arab Alewites. Using various written and verbal sources, we studied their history and believes. Since the Nusayris in and around Adana have been living like a closed cornrnunity until recent years, there hasn't been an important change in the customs, traditions, religious believes, and ceremonies related to their believes.During various periods of life, it is seen that they are strictly attached to Kitab el-Mecmu which is accepted as the holy book. With the principles of following the rules of Caferi sect, which follows the Koran and Ehl-i Beyt (Prophet Mohammed family) as the main principles of Islam; from the point of faith, believing in prophecy, imamate ( religious succession), justice, oneness of God and the last judgement; Nusayri belief matches with the Shiite branch of Islam. The most notable characteristic of theirs is to believe in reincarnation. They connect the belief of God to that principle. They believe that God which isthe spiritual essence, has come to existence a total of fourteen times, seven times before Adam and seven times after Adam. But while accepting that belief, it is not worshipping to the person that God appears on, they worship the God's power and the essence of God. God's last existence in Ali, causes the wrong belief that they worship Ali. Although they had many cultural exchanges with other communities they lived together throughout a long period of time, there hasn't been a big change in their main belief concepts. The changes took place in that community happened mainly in education, language and social status.