Rethinking utopia and dystopia in post- communist discourse: Marxist imagination and gender issues in Arnold Wesker's the Wesker Trilogy (Chicken Soup with Barley, Roots, I'm Talking about Jerusalem)
Komünizm sonrası söylemde ütopya ve distopyayı yeniden düşünürken: Arnold Wesker'ın Wesker Üçlemesi'nde (Şehriyeli Tavuk Çorbası, Kökler, Kudüs'ten Söz Ediyorum) Marksist imgelem ve cinsiyet temaları
  1. Tez No: 280749
  2. Yazar: AYŞE ÇIRÇIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal cinsiyet yıkımı, işçi sınıfının mekânı, ütopya, distopik korkular, cadılık, kahramanca yeniden doğuş, Gender subversion, working class space, utopia, dystopic fear, witchcraft, heroic rebirth
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, savaş sonrası Britanya tiyatrosu incelemeleri bağlamında The Wesker Triology'de yer alan cinsiyet temaları ile Marksist imgelemi işleyerek Arnold Wesker'ın yenilikçi, yükselen ve geniş kapsamlı; fakat aynı zamanda ironik yazını ile kadına ve politikaya dair dokunuşlarına vurgu yapar. Büyük bir edebî şöhretin sahibi olan Wesker eserlerinde İncil'e ve mitolojiye dair çeşitli göndermeler yaparak eserleri aracılığı ile yoğun psiko-analitik mesajlar verir. Eserlerinde okura bilindik ama aynı oranda karmaşık bir küçük evren sunan Wesker, değişen bilimsel cinsiyet disiplinleriyle ilgili edebî sonuçlar çıkararak sosyal cinsiyet kalıplarına feminist bir eleştiri getirir. Nitekim ?kelime?nin yaratıcı ve eğitici yönüyle beslenen yazarın kadın karakterleri de ancak ?kelime? ile bir kahraman gibi yeniden doğabilir. Öte yandan Osborne'u da örnek alan bu ?kızgın genç adam?ın yazını ile yeni bir dünya görüşü ortaya çıkar ve böylelikle işçi sınıfının dili, mekânı ve temaları oyunlarda kendini gösterir. Wesker'ın işçi sınıfının kültürel yoksunluğu etrafında kurduğu edebiyatının yüce amacı unutulmuş yetimler olan işçi sınıfını eğitmektir. Yazar Triology'de bu insancıl fakat ütopik amacı doğrultusunda politik farkındalık sahibi işçi sınıfının bireysel hikâyelerini anlatırken aynı zamanda bir Batı Yahudisi olarak distopik korkulara da yer verir. İşte bütün bu bilgiler ışığında çalışmamızın amacı yazarın eserlerinde şimdiye kadar ihmal edildiği düşünülen eleştirel cinsiyete dair konuları ortaya çıkararak; Fransız Feminizmi ile Anglo-Amerikan Feminizmin konuşma, yazma ve beden söylemleri bağlamında Wesker'ın tiyatroya ait dil, beden, cadılık, hastabakıcılık, mekân, hilkat, kahramanca yeniden doğuş kavramları ve yazarın eserlere yansımış politika repertuarına yönelik post modern okumalar sunmaktır.
Özet (Çeviri)
This study, set in the framework of post-war British drama, explores gender issues and Marxist imagination in The Wesker Trilogy and highlights the progressive, towering and sweeping yet ironic feminine and political strokes of Arnold Wesker. As a mark of his literary eminence, Wesker makes storming biblical and mythological points and his writings convey an overwhelming sense of psychoanalysis. Offering a microcosm of a complex but familiar world, Wesker reaches some literary conclusions about changing gender paradigms and voices a feminist subversion of the socially stereotyped sexes, and for this, he is nurtured by the humanising and creative power of word only through which his female characters can resurrect heroically. On the other hand, with the Osborne force behind, a new worldview emerges through this angry young man?s drama and working class language, space and themes are represented in his plays. Wesker organises his plays around the cultural deprivation of the working classes and the noble aim of his penning is to educate them as forgotten orphans. With this humanitarian yet utopian aim, Wesker portrays, in the Trilogy, individual stories of politically aware working class characters and sometimes his dystopic fears as a Western Jew underline his works. With this in mind, this study tries to unpack the critically neglected gender nuances in the plays and, motivated by the theoretical meditations of French and Anglo-American Feminism on speech, writing and body, it offers postmodern readings for Wesker?s thematic repertoire of language, body, witchcraft, nursing, space, holy creation, heroic rebirth and politics.