Harold Pinter'ın The Room, The Birthday Party ve The Dumb Waiter adlı oyunlarında tehdit, korku ve komedi öğeleri
The elements of menace, terror and comedy in Harold Pinter's The Room, The Birthday Party and The Dumb Waiter
- Tez No: 280750
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Harold Pinter, Tehdit, Korku, Komedi, Tehdit Komedisi, The Room, The Birthday Party, The Dumb Waiter, Harold Pinter, Menace, Terror, Comedy, Comedy of Menace, The Room, The Birthday Party, The Dumb Waiter
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Varoluşu anlamlandırma ve doğrulama çabasına karşın insanın varlık hakkındaki bilgisi yetersizdir. Bu eksik bilgi nedeniyle, insan, bilinemez karşısında savunmasız kalır, güven/lik duygusu sarsılır, çünkü bilinmeyen, tehdit, kaygı ve korku kaynağına dönüşür. Bu durum, insanın, yaşayış, düşünüş ve davranış biçimlerini etkileyerek, kendisini dış dünyadan soyutlamasına neden olur.Bu tez, Pinter'ın The Room, The Birthday Party ve The Dumb Waiter oyunlarında yer alan tehdit, kaygı ve korku izleklerini güvenlik, iletişim yokluğu, yaşam alanına müdahale ve gizem bağlamında tartışmaktadır. Oyun kişilerini öteki kişilerle olan ilişkilerine odaklanarak betimleyen Pinter, toplumun bireye baskısının, bireyi, korkunun süreğenleştiği bir dünyada güçsüz ve güvensiz kılarak, nasıl kurbanlaştırdığı ve dehşete düşürdüğünü gösterir. Düşmanca bir dünyada yaşama çabasında olan insan, sorunlarının ve açmazlarının üstesinden gelmeye çalışırken kendi güçsüzlüğünü ve umarsızlığını fark etme ve anlamlandırma yetersizliği nedeniyle gülünçleşmektedir.Tezin giriş bölümünde, oyunların yazıldığı dönemin tarihsel, toplumsal ve düşünsel arka planı sunulmaktadır. Birinci bölümde, Harold Pinter'ın yaşam öyküsüne yer verilmiş, ayrıca, Uyumsuzluk Tiyatrosuna kısaca değinilmiştir. İkinci bölüm, oyunları, Tehdit Komedisi bağlamında incelemektedir. Sonuç bölümü, incelenen oyunlara genel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite all his efforts to make sense of and justify the existence as it is, man has quite inadequate knowledge of it. Due to this lack of knowledge, man is vulnerable in the face of the unknown. That being the case, his sense of security shatters because the unknown turns into a source of menace, anxiety and terror. This, affecting man?s way of living, thinking and behaving, causes him to isolate himself from the outer world.This thesis deals with the themes of menace, anxiety and fear in Pinter?s plays The Room, The Birthday Party and The Dumb Waiter in the context of security, lack of communication, intrusion and mystery. Pinter depicts his characters focusing on their relationships with the others. In doing so he portrays how the society victimizes, and horrifies the individual by exerting pressure upon and rendering him powerless and insecure in a world of perpetual fear. In his struggle to live in a hostile world, man becomes ridiculous due to his inability to acknowledge and to make sense of his own powerlessness and helplessness in getting through his plight and predicament.The introduction renders a social, historical and philosophical background of the period in which the plays were written. The first chapter presents Harold Pinter?s biography, and briefly mentions the Theatre of The Absurd. The second chapter examines the plays in the context of The Comedy of Menace. Conclusion tries to give an overall insight into the plays at hand.