İşletmelerde personelin motivasyonunu sağlamak için oluşturulan ödül sisteminin personel açısından beklenen ve gerçekleşen ödül boyutunda değerlendirilmesi ve bir alan araştırması
The evaluation of the reward system, which has been developed to provide motivation staff in business, in terms of expected and recognised reward in sense of staff and a field research
- Tez No: 280748
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TAĞRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Ödül, Beklenen Ödül, Motivation, Reward, Expected Reward
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İşletmelerde personelin motivasyonunu sağlamak için oluşturulan ödül sisteminin personel açısından beklenen ve gerçekleşen ödül boyutunda değerlendirilmesi ve bir alan araştırması, Yüksek Lisans Yeterlilik Tezi, Sivas, 2011.Bu çalışmanın temel amacı Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde personelin motivasyonunu sağlamak için oluşturulan ödül sisteminin personelin beklentilerine uygun olup olmadığının ve personelin beklentileri doğrultusunda ödül almalarının personelin motivasyonuna, iş tatminine ve verimliliğine etkisinin araştırılmasıdır. Örgütlerde gerçekleşen ödüllerin personelin beklentilerine uygunluğu konusuyla ilgili bir çalışmanın yapılmamış olması çalışmanın yapılmasında en önemli etken olmaktadır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Motivasyon, Ödül, Ödüllendirme sistemleri ve Beklenti kavramı incelenmiştir. İkinci Bölümde Örgütlerde gerçekleşen ve beklenen Ödüller Konusu incelenmiştir. Son bölümde ise oluşturulan model çerçevesinde demografik unsurların, örgütlerde gerçekleşen ödüllerin ve personelin beklentileri ve beklenen ödüllerin alınmasının iş tatminine, motivasyon ve verimlilik üzerindeki etkilerini ölçmeye yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir. Anket çalışması Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru ve hizmetlilere uygulanmıştır. Anket çalışmasının verilerinin analizi için ortalama ve kikare testinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
İşletmelerde personelin motivasyonunu sağlamak için oluşturulan ödül sisteminin personel açısından beklenen ve gerçekleşen ödül boyutunda değerlendirilmesi ve bir alan araştırması, Yüksek Lisans Yeterlilik Tezi, Sivas, 2011.The aim of this dissertation is to research whether the reward system, which has been developed to provide motivation for staff in Cumhuriyet University Research and Application Hospital, is suitable or not for staff?s expectations and how taking rewards affect staff?s motivation, work pleasure and fertility in the direction of staff?s expectations.That a study on the compliance of the rewards recognised in organizations in the direction of staff?s expectations is the most important factor in doing this research.The study consists of three chapters.In the first chapter, Motivation, Reward, Rewarding systems and Expectation concept have been studied.In the second chapter, the subjects of Recognised and Aimed Rewards in organizations have been studied.And in the last chapter, in the frame of constituted model, an application which is about to measure the effects of demographic issues, the rewards recognised in organizations, and staff?s expectations, and taking expected rewards, upon work pleasure, motivation and fertility has been included.The survey has been conducted on the doctors, the nurses, the midwives, the health officers and the employees in Cumhuriyet University Research and Application Hospital.Average and Chi-square test have been used for the analysis of the survey?s data.