Nurettin Topçu'da irade kavramı
The concept of will on Nurettin Topçu
- Tez No: 280755
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İrade, Hareket, İsyan, Hürriyet, Sorumluluk, İsyan Ahlâkı, Will, Action, Revolt, Freedom, Responsibility, Ethics of Rebellion
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı Nurettin Topçu'da irade kavramının içeriğini ortaya koymaktır. Nurettin Topçu, XX. Yüzyılda ülkemizin yetiştirdiği en önemli fikir, ruh ve gönül adamıdır. O, aynı zamanda Fransa'da felsefe tahsili yapmış, sistematik düşünceye sahip bir ahlâkçıdır. Nurettin Topçu, Avrupa'da kaldığı yıllarda Blondel, Bergson ve Massignon gibi batılı düşünürlerle tanışmış ve onların düşüncelerinden etkilenmiştir. O, ülkemizde aksiyon felsefesinin öncülüğünü ve Hareket Okulu'nun kuruculuğunu yapmıştır. Ve yine o, Blondel'in Hareket Felsefesi'nden yola çıkarak kendi ahlâk felsefesi olan İsyan Ahlâkı'nı ortaya koymuştur.Düşünürümüze göre, isyan ahlâkı, Allah'ın insanda isyanı olup özgür düşünce ve aşka teslim oluştur. Ona göre isyan ahlâkı, iradenin dâvasıdır. Ona göre gerçek ve tam irade, fertten başlayan, aile ve devlet gibi otoriteleri kabul eden, millet ve insanlık basamaklarından da geçerek Allah'a ulaştıran iradedir.Biz bu çalışmamızda, Nurettin Topçu'da irade kavramının nasıl bir anlam içerdiğini, Topçu'nun iradeye bakışını, onun düşünce sistemindeki yeri itibariyle iradenin fonksiyonunu, önemini ve gayesini ortaya koymaya çalıştık. Bunu yaparken öncelikle mütefekkirimizin fikir dünyasını ve onun kaynağında bulunan dinamikleri belirlemek amacıyla ona ait kapsamlı bir biyografik betimleme yapmaya çalıştık.Daha sonra mütefekkirimizin irade anlayışının farkını ve özelliğini yansıtabilmek adına, genel anlamıyla irade kavramını ve düşünce tarihinde irade ile ilgili görüşler ortaya koyan filozofların konumuzla ilgili tespitlerini ele aldık.Son olarak ise, Nurettin Topçu'nun irade kavramını nasıl tanımladığını, başta insan olmak üzere iradenin millet, devlet ve sanat basamaklarındaki fonksiyonunu ve gayesini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
This essay aims to analyze the concept of will on Nurettin Topçu. Nurettin Topçu is the most important figure of thought, spirit and heart that our nation has brought up in the XX. century. He studied philosophy in France and also is a moralist who had a systematic thought. Nurettin Topçu got acquainted with and was affected by western thinkers like Blondel, Bergson and Massignon when he was in Europe. He pioneered `action? philosophy in our country and founded the Action School. And olso he put forward his own moral philosophy called Ethics of Rebellion starting from the Philosophy of Action of Blondel.To our thinker, ethics of rebellion is the rebellion of God towords man, it is a surrendening to the free thought and love. According to him ethics of rebellion is the matter of will, the true and complete will is the will which starts from the individual, accepts families and authorities and conveys to God after passing through the nation and humanity stages.In this study, we tried to analyze the concept of will on Nurettin Topçu, the aspect of will of Nurettin Topçu, the function, aim and the importance of the will in his thought system. In this process, we tried to describe the comprehensive biography of him to determine his world of ideas and the dynamics of its source.Then we consider the findings of the philosophers who put forward the opinions about will in the history of idea and the concept of will in general.Finally, we tried to put forward how Nurettin Topçu defines the concept of will, the goal and the function of will in the steps of the nation, state and art.