Nurettin Topçu'nun felsefesinde insanın esareti: İsyan ahlâkı bağlamında
The enslavement of man in Nurettin Topcu's philosophy: In the context of the ethics of rebellion
  1. Tez No: 991648
  2. Yazar: GÜLDEN TUTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Morality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Nurettin Topçu felsefesinde hür irade, önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebeple Topçu, hür iradenin herhangi bir nesneye olan bağlılığını, insanın esareti olarak görmektedir. Ona göre bu esaretin başlıca nedenleri de haz, dayanışma ve hâkimiyettir. Bu çalışmanın amacı, insanın hürriyetine engel oluşturan bu olguların, Topçu felsefesi bağlamında nasıl ele alındığını ve Topçu'nun bu esaretlere sunduğu çözümlerin neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu üç kavramın, felsefe tarihindeki yeri ve Topçu felsefesinde bu kavramların, nasıl karşılık bulduğu açıklandıktan sonra, düşünürün konuya dair sunduğu çözümler ele alınmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın ana kaynağı olan İsyan Ahlâkı eseri incelenmiş, konunun daha iyi anlaşılması için ilgili diğer çalışmalara da başvurulmuştur. Güncel bir konu olan haz, dayanışma ve hâkimiyet kavramları, Topçu'nun ahlâk felsefesi bağlamında ele alınmış, konunun günümüze de ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Nurettin Topçu's philosophy free will plays an important role. Therefore; Topçu sees slaveness people addiction to any object of free will. According to him, the main reasons of this slaveness are pleasure, solidarity and dominance. The aim of this study is how Topçu analysed the situations that hinder the free will what are the solutions of Topçu's the slaveness the impotrance of these three concepts in the philosophy history and after were explained his solutions about he topic was emphasized. In our study, document examination was used that is one of the qualite research. The work“İsyan Ahlâkı”, which is the main source of the study, was examined and other relevant studies were also consulted for a better understanding of the subject. Pleasure, solidarity and dominance that are the popular subjects were explained in the concept of Topçu's morality philosophy and aimed to guide our age.