Son dönem Osmanlı gelir kaynaklarının Cumhuriyet Dönemi gelir kaynaklarıyla mukayesesi
A comparison of the sources of income of the late Ottoman Period and of the Republican Period
  1. Tez No: 280878
  2. Yazar: FİGEN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vasıtalı Vergiler, Vasıtasız Vergiler, Osmanlı Dönemi Vergi Kaynakları, Cumhuriyet Dönemi Vergi Kaynakları, Verginin Tarihsel Gelişimi, Osmanlı Toprak Düzeni, Osmanlı Vergi Sistemi, Timar Düzeni, Osmanlı Vergi İstatistikleri, Taxation, Indirect Taxes, Direct Taxes, Taxation Sources of the Ottoman Period, Taxation Sources of the Republican Period, Historical Development of Taxation, Ottoman Land System, Ottoman Taxation System, Manorial System, Ottoman Taxation Statistics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 486
Özet
Bu tezde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi vergi kaynakları belli bir sistematik dahilinde ele alınmıştır. Verginin tarihsel gelişimi, çeşitli devlet ve toplumlarda geçirdiği aşamalar, Mısır, Yunan, Sasani, Bizans, İslam, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde tarım ve tarım dışı sektörlerin vergilendirilmesi, iktâ, pronoia ve timar sisteminin benzer ve farklı yanları, Osmanlı ekonomi politikasının temel ilke ve prensipleri kapsamlı olarak incelenmiştir. Bunun yanı sıra Osmanlı Devleti'nin istatistiki açıdan en sağlam veri kaynaklarını oluşturan 1887-1911 yılları arası sayısal veriler, Osmanlı Bütçeleme Tekniği'ne sadık kalınarak Türkçeye transkripe edilmiş, dolaylı ve dolaysız vergiler Osmanlı vilayetleri bazında incelenip, Cumhuriyet dönemi dolaylı ve dolaysız vergileri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the taxation sources of the Ottoman and the Republican periods have been discussed systematically. The historical development of taxation, the phases it has undergone in various states and societies, taxation of agricultural and non-agricultural sectors in the Egyptian, Greek, Sassanian, Byzantine, Islamic, Seljuk and Ottoman states, the similarities and differences among feoff, pronoia and manorial system and the basic principles of the Ottoman economical policy have been examined comprehensively. Besides, the quantitative data obtained from the period between 1887 and 1911, which constitutes the most statistically-steady source of information of the Ottoman Empire, have been transcribed into Turkish; the direct and indirect taxes of the period have been investigated on the basis of Ottoman provinces, and they have been compared to the direct and indirect taxes of the Republican Period.