Kastamonu efsaneleri
The legends of Kastamonu
- Tez No: 280887
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Halk Kültürü, Efsane, Motif, Kastamonu, Folk Culture, Legend, Motive
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk kültür mirası için önemli bir merkez olan Kastamonu ve ilçelerinde sözlü gelenek yoluyla anlatıla anlatıla günümüze kadar gelmiş efsaneleri derleyerek yazıya geçirip, üzerilerinde incelemeler yaparak Halk Edebiyatı literatürüne katkı sağlamak ve bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmaktır. Kastamonu Efsaneleri adlı bu çalışma, yöredeki halk kültürü ürünlerinden biri olan efsanelerin tespiti, konu ve fonksiyonları bakımından sınıflandırılması, incelenmesi ve motif yapılarının çıkarılmasından oluşmuştur. Bu çalışmada, kaynak taraması ve alan araştırması yöntemleri kullanılmıştır. Alan araştırması yöntemi ile efsane derlemesi yapılırken ?görüşme tekniği? kullanılmıştır. Derlenen, Kastamonu Efsaneleri 8 ana başlıkta sınıflandırılmıştır. Bu başlıklar sınıflandırılan efsaneler tasnif edilmiş ve numaralandırılmış biçimde verilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında, Kastamonu ve ilçelerinde anlatılan efsanelerin sosyal çevreye uyum sağlayarak varlıklarını sürdürdükleri görülmüştür. Ayrıca aynı efsane metninin farklı kişilerce anlatımında değişik varyantlarının da olduğu tespit edilmiştir. Bu efsane metinlerinin içinde benzer motiflerin varlığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to contribute to Turkish Folk literature by compiling and analyzing the legends told orally in Kastamonu, a district of paramount importance for Turkish cultural inheritance, and to pass them to the next generations. Firstly, the study determined the legends in Kastamanu district, classified them in terms of their subjects and functions, and then analyzed their motive structures. It used literature review and field investigation as the research method. During the field investigation, the interview technique was used. The study classified Kastamonu legends under eight main titles. Under these titles were the legends assorted and numbered. The study concluded that the legends in Kastamonu district survived by adapting to the social environment. It also concluded that some of these legends differed in the ways they were told, but they had the same or similar motives.