Küresel kriz sonrasi yeni bankacılık ürünleri: Düzenleme, risk ve sektöre katkıları
New banking instruments post global crisis: Regulation, risk and their contributions to the sector
  1. Tez No: 280897
  2. Yazar: FULYA GÜRBÜZ KOCABALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SALTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: UCITS Fonları, Serbest Fonlar, Türev Ürünler, Düzenleme, Benchmark VaR, Görece VaR, UCITS Funds, Hedge Funds, Derivatives, Regulation, Benchmark VaR, Relative VaR
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Küresel krizden çıkış sinyallerinin geldiği mevcut ortamda Türkiye'de bankacılık sektörünün ağırlığının hissedildiği finansal sistemde gelecek dönemde yatırım fonları lehine bir artış öngörüyoruz. Yurtdışına pazarlanabilen UCITS fonları benzerlerinin kurulması, artan risk iştahıyla birlikte aktif portföy yönetimi stratejisi uygulayan serbest fon piyasasının aktif bir pazar olması ve türev ürün pazarının gelişmesi bu süreçte önemli yapıtaşları olabilir. Çalışmamızda söz konusu üç ana başlıklarla ilgili uluslararası ve yurtiçi düzenlemeler incelendi, bu gelişmelerin bankacılık sektörüne nasıl etkileyeceği araştırıldı ve piyasa profesyonellerinin nasıl bir algılamaya sahip olduklarını anlayabilmek adına çalışmamız hem bankacılık sektörünü hem de portföy yönetim şirketlerini kapsayan iki ayrı anket çalışmasıyla pekiştirildi. Türk yatırımcısının geleneksel yatırım alışkanlıklarının hızlı bir değişime uğrayacağını düşünmesek de finansal sistemdeki olası değişimlerin sağlıklı düzenleme ve denetleme şemsiyesi altında sistemde sağlam adımlarla yerini alması beklenebilir.
Özet (Çeviri)
Amid signals of coming out of recession, in the financial system of Turkey where the weight of banking industry is felt, we foresee an improvement in favor of mutual funds. In this process; founding of UCITS funds which are marketable abroad, improving risk appetite, becoming of open fund market that is implementing active portfolio management into an active market will be significant building stones. For three main subjects of our study; international and domestic regulations and their implications for banking industry are examined and in order to get a better understanding of market professionals? perception, we reinforce our study with two surveys about both banking industry and portfolio management firms. Even though we do not think that the conventional investment practice of Turkish investors will change rapidly, we think that under the umbrella of healthy regulation and supervision, potential changes in the financial system may take their place with firm steps.