Yeni para politikası aracı olarak zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon mekanizması
Required reserve ratio and reserve option mechanism as a new monetary policy instrument
  1. Tez No: 460786
  2. Yazar: AYBÜKE AYKUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrar, Yeni Para Politikası Araçları, Zorunlu Karşılıklar, Rezerv Opsiyon Mekanizması, Financial Stability, New Monetary Policy Instruments, Required Reserves, Reserve Option Mechanism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küresel kriz sonrası risk iştahının ve kısa vadeli sermaye akımlarının oynaklığındaki yükseliş ve finansal istikrara yönelik farkındalığın artması gerekçeleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2010 yılının sonlarından itibaren kademeli olarak yeni bir para politikası tasarlanmıştır. Finansal istikrarı gözeten farklı bir politika tasarımına giderek araç kümesini çeşitlendiren TCMB, fiyat istikrarından ödün vermeden finansal istikrarı da desteklemek amacıyla zorunlu karşılıkları uygulamaya başlamış ve yeni bir araç olan rezerv opsiyon mekanizmasını (ROM) kullanmaya başlamıştır. Bu çalışma, TCMB tarafından uygulanan zorunlu karşılıklar ve ROM mekanizmasını değerlendirmektedir. Çalışmada zorunlu karşılıklar ve ROM mekanizmasının amacı ve işlevi açıklanacak olup örnek uygulamalarla yeni para politikası bileşiminin finansal istikrar amacına sunduğu katkı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
With the reason of the rise in risk appetite and in volatility of short-term money flows, along with increase in consciousness towards the importance of financial stability, Central Bank of Turkish Republic(TCMB) have began using the reserve option mechanism and required reserve ratio gradually starting from the fourth quarter of the 2010. By designing different monetary policy types and variating its range of monetary policy instruments, TCMB aimed stabilizing financial environment without giving up its price level goals. This paper intends to evaluate the required reserve ratio and reserve option mechanism. In this work, how and for which purpose these two instruments being used is going to be explained and with the help of real life applications, the contribution of this policy combination to the financial stability goal is aimed to be shown.