Bireysel değerler ve örgütsel bağlılık düzeyi ilişkisi: Asker hastanesi çalışanları üzerinde bir inceleme
Examination of the relationship between individual values and level of organizational commitment among military hospital employees
  1. Tez No: 280927
  2. Yazar: BUKET HÜSEYNİKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Values, individual values, hospital employees, military hospitals, Schwartz?s Values Inventory, Meyer and Allen?s Commitment Scale, values types, dimensions of commitment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Hastaneler hizmet üreten örgütlerdir. Bütün örgütlerde olduğu gibi hastanelerinde iç ve dış müşterilerinin beklentilerini karşılamak ve örgütün başarısını artırmak için çalışanlarının bağlılığını yüksek seviyelerde tutması gerekmektedir. Çalışanların kritik durum ve olaylardaki tercihlerini göstermelerinde etkin güç olan bireysel değerlerin örgütsel bağlılığı artırmada göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu çalışmada, çalışanların bireysel değerleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evreninin Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteren Asker Hastanesi çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada şu üç soruya cevap aranmıştır: 1) Asker hastanesi çalışanlarının bireysel değerleri ile örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var mıdır? 2) Asker hastanesi çalışanlarının demografik özellikleri ile bireysel değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var mıdır? 3) Asker hastanesi çalışanlarının demografik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var mıdır?Araştırma sorularına cevap ararken, Schwartz'ın (1994a) bireysel değerleri ölçmek için geliştirdiği Schwartz Değer Envanteri ile Meyer ve Allen'in (1997) örgütsel bağlılık ölçekleri kullanılmıştır. Anket yöntemi ile 512 katılımcıdan toplanan verilerin istatistiksel yöntemlerle analizi yapılmış ve bu analizler neticesinde, geliştirilen 28 hipotez değerlendirilmiştir.Muhafazakâr değerlerle normatif ve duygusal bağlılık, kendini gerçekleştirme değerleri ile normatif ve duygusal bağlılık, güvenlik-evrensellik değerleri ile normatif bağlılık arasında ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda; çalışanların cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, statü ve meslekleri ile bireysel değerleri arasında; yaş, eğitim durumu, statü, hiyerarşik konum ve mesleklerine bağlı olarak ile örgütsel bağlılıklarının da değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hospitals are service producing organizations. As in all organizations hospitals seek to satisfy the needs and expectations of internal and external customers. In order to achieve the organization?s goals, they also try to improve organizational commitment of their employees. Improving the organizational commitment of employees requires a good understanding of individual values. This study focused on examining the relationship of individual?s values and level of organizational commitment among the military hospital employees in Turkey. Military hospitals employees make up the study population. Sample of employees drawn from military hospitals provided data to answer three research questions:1. Is there a statistically significant relationship between individual values and organizational commitment level of military hospital employees?2. Is there a statistically significant relationship between the individual characteristics and individual values of military hospital employees?3. Is there a statistically significant relationship between the individual characteristics and organizational commitment of military hospital employees?To measure individual values and organizational commitment of military hospital employees Schwartz?s (1994a) individual values scale and organizational commitment scale developed by Meyer and Allen (1997) were administered to 512 employees. To test 28 hypotheses developed for the study one way ANOVA and linear regression methods were employed.Results of the analysis indicated that relationships exist between conservative values, normative and affective organizational commitment. Likewise, security-universal values and normative organizational commitment show statistically significant relationship. In terms of employees individual characteristics such as sex, marital status, educational attainment, and occupational status are found to be related to individual values. Finally, relationships were observed between age, educational attainment, occupational status, position in the hierarchy and organizational commitment.