The effect of coping strategies: Mediating role of work attachment styles on the relation between coping and personal and organizational outcome perception
Stresle başa çıkma biçimlerinin etkisi: Stresle başa çıkma, bireysel ve organizasyonel sonuç algısı ilişkilerinde işe bağlanma biçimlerinin aracı rolü
  1. Tez No: 379886
  2. Yazar: ÖNDER ERSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Proaktif Başa Çıkma, Önleyici Başa Çıkma, İşe Bağlanma Biçimleri, Örgütsel Sonuçlar, Proactive coping, preventive coping, work attachment styles, organizational outcomes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı stresle başa çıkma biçimlerinden olan proaktif ve önleyici başa çıkma biçimleri ile çalışanların işe bağlanma biçimlerinden olan tükenmişlik ve çalışan bağlılığı arasındaki ilişkiyi bulmak, ayrıca proaktif ve önleyici başa çıkma biçimlerinin mesleki özgüven, iş performansı, örgütsel vatandaşlık ve iş memnuniyeti üzerindeki etkisini bulmaktır. Ölçeklerin psikometrik değerleri pilot çalışma ile elde edilmiştir. Veriler 114 kadın (%53) ve 101 erkek (%47) olmak üzere toplam 215 profesyonel çalışandan toplanmıştır. Bulgular proaktif başa çıkma biçiminin tecrübe faktörünü kontrol ettikten sonra mesleki özgüven, iş memnuniyeti, iş performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışını yordadığını göstermiş; ancak önleyici başa çıkma biçiminin bu sonuçlarını yordadığını göstermemiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre çalışan bağlılığının proaktif başa çıkma biçimi ile işe bağlanma biçimlerinin sonuçları arasındaki ilişkiyi örgütsel vatandaşlık davranışı harici aracılık ettiği görülmüştür; ancak tükenmişliğin önleyici başa çıkma biçimi ve işe bağlanma biçimlerinin sonuçları arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the relationship between proactive and preventive coping styles and some individual and organizational outcomes, namely professional self-esteem, job satisfaction task performance and organizational citizenship behavior. Moreover, the mediating roles of two employee attachment styles, engagement and burnout in this relationship were investigated. Psychometric qualities of the scales were established through a pilot study by collecting data from 90 employees coming from different sectors. After that, to test the hypothesis more data were collected from additional 125 employees. Altogether, 215 employees participated in the present study. Of the participants, 114 were women (53%) and 101 were men (47%). Results showed that proactive coping skills predicted organizational outcomes positively (i.e. professional self-esteem, job performance, job satisfaction, and organizational citizenship behavior) after controlling for work experience. The preventive coping did not predict any outcome. Mediational analysis showed that engagement mediated the relationship between proactive coping skills and outcomes of work attachment styles, except for organizational citizenship behavior but burnout did not mediate preventive coping and outcomes of work attachment styles. The results were discussed and implications for the managers were mentioned. Some future research themes were suggested, and limitations of the study were listed.