Geri Dön

Yapısal değişiklik altında birim kök testleri ve bazı makro iktisadi değişkenler üzerine uygulamalar

Unit root test under the structural change and applications on macroecoomic variables

  1. Tez No: 280943
  2. Yazar: ESRA İĞDE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman serileri, Durağanlık, Birim Kök, Yapısal Kırılmalar, Time Series, Stationarity, Unit Root, Structural Break
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 117

Özet

Bir zaman serisi değişkeni, analiz dönemi içerisinde savaş, barış, politika değişimleri, ekonomik krizler gibi pek çok nedenden dolayı yapısal kırılmalar içerebilir. Serilerde meydana gelen yapısal kırılmalar serilerin durağanlığının belirlenmesinde bir takım güçlüklere yol açar. Bu değişiklikler dikkate alınmadan birim kök testi uygulamak yanlış sonuçlar verebilir ve testin gücünü azaltır. Böyle bir durumda aslında birim köke sahip olmayan bir serinin yanlış olarak birim kök içerdiği şeklinde bir sonuç elde edilebilecektir. Güvenilir regresyon sonuçları elde etmek için serilerdeki yapısal değişikliğin dikkate alınması gerekmektedir.Çalışmada Türkiye'ye ait bazı makro iktisadi zaman serilerinin yapısal değişiklik altında durağanlığın sınanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, serilerin birim kök süreci içerip içermedikleri ve serilerin trend fonksiyonunda meydana gelen yapısal kırılmaların birim kök süreci üzerindeki etkileri incelenmiştir. Serilerin 1987 ve 2009 dönemine ait 3 aylık frekansları kullanılmıştır. Ele alınan makro iktisadi değişkenler öncelikle yapısal kırılmanın dikkate alınmadığı ve uygulamalarda çok yaygın olarak kullanılan ADF, PP ve KPSS birim kök testleri ile analiz edilmişlerdir. Daha sonra, serilerin trend fonksiyonunda meydana gelen tek zamanlı bir kırılmanın birim kök testleri üzerindeki etkisini araştırmaya yönelik, Zivot ve Andrews (1992), BLS ve Perron (1997) tarafından geliştirilen test yöntemleri; serilerin trend fonksiyonunda meydana gelen birden çok kırılmanın test edilmesinde kullanılan Lee ve Strazicich (2003) testi incelenmiştir. Çalışmada GSMH, tüketim, üç ay vadeli mevduat faiz oranları, İMKB 100 endeksi, reel döviz kuru, cumhuriyet altın fiyatları, tefe, tüfe, M1 ve M2 serilerine ait gözlemler kullanılmıştır.

Özet (Çeviri)

Time series variables can include structural breaks by some reason which can be wars, peace, change of policy implementations, economic crises. Structural changes that are accuring in the series cause diffucilties of determining their stationrity. If one apply unit root tests without taking notice of these structural changes the results can have errors and these affect the power of the tests. In that case, a time series can be specified to have even though the series do not actually have unit root. For obtainig reliable regression results one need to take structural changes into account.In this study, testing the steadiness of particular Turkish macro economic data under structural break was intended. In this context, whether the series include unit root and the effects of structural breaks in the series' trend function on the unit root process were examined. The sample covered quarterly data for 1987-2009 period. Firstly we analyzed the series by using of standart unit root tests; ADF, PP and KPSS, which do not take precsence of structural change inot account. Then, relevant macro economic variables were analyzed with some particular unit root tests where the structural breaks are not taking into account. In order to analyze the effects of one time break in the series' trend function on the unit root tests, test methods powered by Perron (1989), Zivot and Andrews (1992), Perron (1997) were conducted. Moreover, tests used by Lumsdaine and Papell (1997) and Lee and Strazicich (2003) to test more more than one break in the series' trend function were examined. In this study, observation of GNP, consumption, interest rate, gold prices, ISE 100 index, Money supply (M1 and M2), wholesale price indeks, Costumer Price Index and Exchange rate were applied.

Benzer Tezler

  1. Birim kök testlerinin makroekonomik değişkenler üzerine uygulamaları

    Applications of unit root tests on macroeconomics variables

    DİLEK NESRİN KONAKLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    EkonometriÇukurova Üniversitesi

    Ekonometri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÖZMEN

  2. Investigating structural breaks in Turkish monetory aggregates

    Türkiye'de parasal büyüklüklerin yapısal kırılmalarının incelenmesi

    ESİN ÇAKAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1998

    EkonomiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ERDAL ÖZMEN

  3. MAG kaynak yöntemi ile birleştirilen bir zırh sacının mekanik özelliklerinin incelenmesi

    Investigation of the mechanical properties of an armor sheet welded by MAG technique

    SELMA KASAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU

  4. Transfer harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye örneği (1975-2018)

    The relationship between transfer expenditures and economic growth: The case of Turkey (1975-2018)

    AHMET KIZILAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    EkonomiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İCLAL ÜNÜVAR

  5. Doğu Avrupa gelişmeleri -Türkiye'ye etkileri-

    Başlık çevirisi yok

    MEHMET ERDEM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Uluslararası İlişkilerİstanbul Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BENER KARAKARTAL