Din motivasyonlu ekonomik organizasyonlarda yaşanan olumsuz tecrübelerin din algısı üzerindeki etkileri: İslâmi holding yatırımcıları üzerine bir araştırma
The effect of disappointing experiences in religious economic organisation on the investors religiosity: Investigation on the Islamic holding investors
- Tez No: 281001
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: religion-economy relationship, perception of religion, islamic holding company, religious attitudes and behavior
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışma din-ekonomi ilişkileri çerçevesinde yaşanan ekonomik olumsuzlukların din algısı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Bu bağlamda ?İslâmi? holdinglere para/sermaye sağlayan insanların, holdinglerin zarar etmesiyle yaşadıkları ekonomik olumsuzluklardan sonra, dini tutum ve davranışlarında meydana gelen değişimi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Betimleyici bir modelle alan araştırması olarak gerçekleşen çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tarihsel süreç içerisinde din ekonomi ilişkisi, İslâm toplumlarında ekonomik hayat ve din konularındaki teorik tartışmalara değinilmiş, holding sermayesinin oluşum ve gelişim süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde ise uygulama kısmı tartışılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış, anket formu evreni temsil ettiği düşünülen 490 kişiden oluşan bir örneklem üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; holding tecrübesinden sonra örneklemin dindar insanlara olan güven duygularında azalma olduğu, dini hayatın ibadet boyutunda, dini grup ve cemaatlere katılımda, dini değer, sembol ve kutsal mekanlarla ilgili tutum ve davranışlarında, iktisat ahlâkı ile ekonomik faaliyetlerdeki tutum ve davranışlarında olumsuz yönde etkilenmeler olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; din ve dindarlığın, ekonomik alanda istismar aracı olarak kullanılması, dini kişilik, değer, sembol ve yapıların güvenirliğini tartışılır kılmakta, toplumsal dokuda kısa zamanda onarılması mümkün olmayan hasarlara neden olmaktadır.Anahtar Kelimeler : Din-ekonomi ilişkisi, din algısı,İslâmi holdingler, dini tutum ve davranışlar.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of negative experiences in economic organizations encouraged by religious associations on the investors? perception of religion. In this context, it aims to analyze the changes in religious attitudes and behavior of capital providers for İslamic holding companies, after their being out of pocket. The study, carried out as a field research with descriptive model, consist of two parts: In the first section, theoretical discussions about the relationship between economics and religion, the historical process in islamic societies and emerging and development of İslamic holding companies were mentioned. In the second section the practice was discussed.Data was collected with a questionnaire from 490 people who thought to represent the universe. According to the findings, after disappointing experiences in islamic holding companies, it has been founded that, confidence in religious people, the worship of religious life, participation of religious groups and communitie, attitudes and behavior about religious values, symbols and holy places, economic ethics and activities were negatively influenced.The results of theresearch showed that, exploiting of the religion and religiosity in economic area makes the reliability of religious personality, values, symbols and structures questionable and causes irreparable damages to society