Obez astım hastalarında egzersiz öncesi ve sonrası fraksiyonel ekshale nitrik oksit (FENO)) miktarını ölçerek artış miktarının değerlendirilmesi
Obez astim hastalarinda egzersiz öncesi ve sonrasi fraksiyonel ekshale nitrik oksit (FENO) miktarini ölçerek artiş miktarinin değerlendirilmesi
- Tez No: 281041
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, obezite, egzersize bağlı bronkospazm, asthma, obesity, exercise induced bronchospasm, FeNO
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Obez ve astımlı çocuklarda egzersiz indüklemeli bronkospazm varlığı bilinmektedir. Verilen solukta fraksiyonel ekshale Nitrik Oksit (FeNO) seviyesinin ölçümleri hava yollarında inflamasyon göstergesi olarak kullanılmaktadır. Egzersizle etkilenebilmektedir ve astımlı hastalarda yüksektir. Astım ve obezitenin egzersiz sırasında FeNO seviyelerini hangi oranda etkilediği bilinmemektedir ve astımlılarda yaygın bir akut hava yolu obstrüksiyonu nedeni egzersizin FeNO'yu ne kadar değiştirdiğinin gözlemlenmesi bu çalışmada amaçlanmıştır. Obez astımlı hastaların egzersiz intoleransını değerlendiren bir çalışma da, şimdiye kadar yapılmamıştır.Yöntem: 5-17 yaş arası astımlı obez, astımsız obez, astımlı normal kiloda, astımsız ve obez olmayan gruplara egzersiz testi uygulaması öncesi-sonrasında FeNO ölçülmüştür. Vücut kitle indesksleri (VKİ) ve VKİ persantilleri belirlenmiştir. Astımda sıkça kullanılan spirometrik ölçümlerin FeNO seviyeleriyle karşılaştırılması da yapılmıştır.Sonuçlar: FeNO ölçümlerinde astımsız ve astımlı gruplar p=0.018 önem düzeyi ile anlamlı farklı bulunmuştur. Egzersiz öncesi-sonrası FeNO değerlerinin birbirine paralel olarak izledikleri seyrin benzer olduğu bulunmuştur. Yine bu gruplar arasında FEV1/FVC değeri açısından p=0.036 önem düzeyi ile anlamlı fark bulunmuştur. Egzersiz öncesi ve sonrası FEV1/FVC anlamlı olarak değişmemiştir. Astım yok obezite var grubunda MEF25-75 egzersiz öncesinden sonrasına artış yönünde değişim anlamlı bulunmuştur (p=0.043).Sadece obez ve obez olmayanlar kıyaslandığında egzersiz öncesi FeNOönce değerleri p=0.005 ve FEV1ÖNCE değerleri p=0.002, FEV1/FVCÖNCE değerleri p=0.003 olarak anlamlı farklı bulundu.Tartışma: En yüksek FeNO ortalaması astımlı obez grupta, en düşük FeNO ortalaması ise sağlıklı grupta saptanmıştır.Katkısı: Astımla FeNO ve FEV1/FVC arasında kuvvetli ilişki vardır. Astım-obezite birlikteliğinde FeNO değerleri en yüksek bulunmuştur. Obezitenin ise, inflamasyonu artırdığı ancak, egzersize bağlı bronkospazmı artırmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The presence of exercise induced bronchospasm in children with obesity and asthma is known. The measurements of fractional exhaled nitric oxide (FeNO) level in given breath are used as an indicator of airway inflammation. It can be affected by exercise and is higher in patients with asthma. It is unknown that FeNO levels are affected by what proportion of during exercise in asthma and obesity. Monitoring how exercise what is common cause of acute airway obstruction changes FeNO in patients with asthma is aimed in this study. A study evaluating exercise intolerance of asthmatic patients with obesity haven?t been so far performed.Methods: FeNO was measured before/after exercise in the groups of obese-asthmatic children, non-asthmatic but obese children, the normal-weight children with asthma, non-asthmatic and non-obese children between the ages of 5-17. Body mass indexes (BMI) and BMI percentiles were determined. Spirometric measurements which are frequently used in asthma were compared with FeNO levels.Results: Non-asthmatic and asthmatic groups was found different significantly by measuring of FeNO with p=0.018 level of signifance(p). The parallel progresses of the pre/post exercise levels of FeNO were found similar to each other. A significant difference(p=0.036) was found about FEV1/FVC among these groups. FEV1/FVC didn?t change significantly after and before exercise. The change of MEF25-75 in the direction of an increase after exercise in the non-asthmatic and obese group was statistically significant (p = 0.043). If only non-obese and obese compared to pre-exercise values, FeNOfirst (p=0.005), FEV1first (p=0.002), FEV1/FVCfirstt values (p=0.003) were significantly different.Discussion-Conclusions: The highest average of FeNO was seen in asthmatic-obese group, the lowest mean of FeNO was found in healthy group. Non-asthmatic and obese group has respiratory parameters increasing with exercise, while FEV1/FVC is the lowest in the group with asthma-obesity and decreases with exercise.Significance: There is a strong relationship among FeNO and FEV1/FVC with asthma. The highest values of FeNO found in asthma-obesity combined. It was seen that obesity increased inflamation but didn?t increase exercise-induced bronchospasm.