GLP-1 (Glucagon Like Peptide-1) analoglarının diyabetik bireylerde kısa dönem solunum fonksiyonları ve egzersiz özyeterliliği üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of GLP-1 (Glucagon Like Peptide-1) analogs on short-term respiratory function and exercise self-efficacy in diabetic individuals
- Tez No: 837402
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. GÖKTUĞ SARIBEYLİLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: glp-1 analogları, diabetes mellitus, egzersiz özyeterliliği, egzersiz kapasitesi, solunum fonksiyon testi, glucagon-like peptide-1 analogs, diabetes mellitus, exercise self-efficacy, exercise capacity, pulmonary function test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Tip 2 diyabetli obez hastalarda akciğer fonksiyonlarında bozulma, egzersiz kapasitesinde azalma ve düşük fiziksel aktivite seviyeleri gözlenmektedir. Yapılan çalışmalarda GLP-1 analoglarının(GLP-1A) akciğer fonksiyonlarını ve egzersiz kapasitesini iyileştirebileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, GLP-1A'ların diyabet hastalarında solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi ve egzersiz özyeterliliği üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif, gözlemsel ve analitik bir çalışma olarak planlandı. Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği ve Aile Hekimliği Polikliniği'ne 17 Mart 2023-17 Ağustos 2023 tarihleri arasında başvuran, dahil etme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 28 hasta ile gerçekleştirildi. İlk muayenede hastalara, kişisel bilgi formu ve 18 soruluk egzersiz özyeterlilik ölçeği uygulandı. Antropometrik, laboratuvar ve solunum fonksiyon testi parametreleri ile 6 dakika yürüme testi (6MWT) mesefeleri kaydedildi. Eksenatid BID tedavisi bir ay boyunca günde iki kez 5 μg dozunda başladı ve tolere edebilen hastalarda günde iki kez 10 μg 'ye yükseltildi. Üçüncü ayın sonunda ölçümler tekrar edildi. Bulgular: Çalışmamızı 25 kadın, 3 erkek olmak üzere toplam 28 hasta tamamladı. Ana çalışma grubunda, 3. ayın sonunda spirometrik parametrelerde anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, başlangıç vücut ağırlığının %3'ünün üzerinde zayıflayan hasta alt grubunda, FEV1(L) ve FVC (L) parametreleri başlangıca göre anlamlı bir şekilde daha yüksekti. Ana çalışma grubunda, 3. ayın sonunda 6MWT mesafesi değişimi ile APG değişimi arasında anlamlı ilişki bulundu. Aynı grupta vücut ağırlığı (kg) ile FEV1(L) değişimi ve FVC(L) değişimi arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızda eksenatid BID'nin özellikle belirgin kilo kaybeden hastalarda solunum fonksiyonlarını iyileştirebildiği bulundu. Bu nedenle bu ilaç grubu özellikle astımı olan obez diyabetiklerde uygun bir tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Impaired lung function, reduced exercise capacity and low levels of physical activity are observed in obese patients with type 2 diabetes. Studies have shown that glucagon-like peptide-1 analogs (GLP-1As) can improve lung function and exercise capacity. The aim of this study is to investigate the effects of GLP-1As on lung function, exercise capacity and exercise self-efficacy in diabetic patients. Methods: This study was designed as a prospective, single-centre, observational, analytical study. It was conducted with 28 patients who presented to the Endocrinology and Family Medicine Clinic of Gaziosmanpasa Education and Research Hospital between March 17, 2023 and August 17, 2023, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. At the initial examination, personal information form and an 18-item exercise self-efficacy scale were administered to the patients. Anthropometric, laboratory and respiratory function test parameters with the distances covered during a 6-minute walk test were recorded. Exenatide BID began with a dose of 5 μg twice daily for one month and was increased to a twice daily dose of 10 μg in tolerant patients. Measurements were repeated at the end of three months. Results: A total of 28 patients participated in our study, including 25 women and 3 men. In the main study group, no significant changes in spirometric parameters were observed at the end of the third month; however, in the subgroup of patients who had lost more than 3% of their initial body weight, FEV1 (L) and FVC (L)parameters were significantly higher than baseline. In the main study group, a significant correlation was observed between the changes in 6MWT and APG at the end of the third month. A negative statistically significant relationship was also found between body weight (kg) change and the change in FEV1 (L) and FVC (L) in the same group. Conclusion: Exenatide BID was found to improve respiratory function especially in patients who have significant weight loss. Therefore, this group of drugs could be a suitable treatment option for obese diabetic patients with asthma.