Glioblastoma multiforme'de rho-kinaz gen ekspresyonu ve prognozla ilişkisi
Association between the rho-kinase gene expression and prognosis in Glioblastoma multiforme
- Tez No: 281080
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN CAMCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Glioblastoma Multiforme, Rho-kinaz, ROCK1, ROCK2, Glioblastoma Multiforme, Rho-kinase, ROCK1, ROCK2
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Glioblastoma Multiforme (GBM), beynin en sık görülen ve en agresif primer malign tümörüdür. Yetişkin kanser ölümlerinin yaklaşık %2'sinden sorumludur. Glioblastoma Multiforme'de prognozu etkileyen faktörler yaş, tümör lokalizasyonu, tümör çapı, semptom süresi ve tipi, cerrahinin genişliği, postoperatif tümör volümü, adjuvan radyoterapi ve/veya kemoterapi durumu olarak sıralanabilir. GBM'de tedavi başarısızlığı ve ölüm lokal tümör büyümesinden ve beyindeki invazyonun artışından olmaktadır. Hücrelerin invazyonunda aktin mikrofilamentleri, mikrotübüller, ara filamentler arasındaki etkileşimler, bunları düzenleyen çevresel faktörler ve intrasellüler sinyallerin etkisi vardır. Bu değişikliklerin oluşmasında Rho proteinleri ve dolayısı ile Rho-kinazın aktivasyonu önemli rol oynamaktadır.Bu çalışmanın amacı Glioblastoma Multiforme'de Rho-kinaz yolağına ait genlerin ekspresyonlarının prognozla ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışma bu konuda yapılan ilk çalışmadır.Çalışmaya 2001-2010 yılları arasında Glioblastoma Multiforme tanısı almış 98 hasta dahil edildi. Hastaların parafine gömülü doku örneklerinden FFPE RNA izolasyon kiti kullanılarak RNA eldesi yapıldı ve Rho-kinaz yolağına ait olan toplam 26 genin gen ifadeleri mRNA düzeyinde araştırıldı.Hastaların tanı sırasındaki yaşları ile yaşam süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı.Rho-kinaz yolağındaki LIMK1, CFL1, CFL2, BCL2 genlerinin fazla ekspresyonu ve MAPK1 geninin az ekspresyonuyla hastaların yaşam süreleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu gen ekspresyonlarının tedaviye yanıtın artmasını sağlayabileceği veya tedaviye dirençli hastaların önceden tespit edilmesini sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma Multiforme(GBM) is the most common and the most aggressive primary malignant tumor of the brain. GBM is responsible for approximately 2% of adult cancer deaths. Prognostic factors in Glioblastoma Multiforme can be sorted as age, tumor localization, tumor diameter, symptom period and type, the width of surgery, postoperative tumor volume, adjuvant radiotherapy and/or chemotherapy status. Local tumor growth and brain invasion causes failure in treatment and death in GBM. The interactions between actin microfilaments, microtubules, intermediate filaments and environmental factors, intracellular signals which regulate them effect the cell invasion. Rho proteins and therefore Rho-kinase activation play important role at these interactions.The aim of this study is to evaluate the relationship between the Rho-kinase pathway gene expressions and prognosis in Glioblastoma Multiforme. This is the first research at this issue.98 patients diagnosed as GBM between 2001-2010 were taken into the study. RNA was obtained using FFPE RNA isolation kit from the parafinized tissue of the patients and the mRNA expressions of 26 genes were investigated.There was a statistically significant negative correlation between the ages at the diagnosis and survival.There was a significant relationship between the overexpression of Rho-kinase genes LIMK1, CFL1, CFL2, BCL2 and low expression of MAPK1 gene and the survival of the patients. In conclusion, the expression of these genes may be related to response of multimodal therapy or these parameters could be used to determine unresponsive patients before treatment.